Польща, Угорщина та Словаччина запровадили заборони на українське зерно

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про власні обмеження на імпорт українського зерна у п’ятницю, 15 вересня. Це сталося після рішення Європейської комісії не поширювати заборону на імпорт на п’ять сусідніх з Україною країн ЄС. 

Про заборону на ввезення зерна до трьох сусідніх країн з Україною повідомляє видання Reuters. Воно пише, що це може суттєво вплинути на валютний виторг українських фермерів.

“Україна була одним із найбільших світових експортерів зерна до того, як вторгнення Росії у 2022 році зменшило її здатність постачати сільськогосподарську продукцію на світові ринки. Від початку конфлікту українські фермери покладалися на експорт зерна через сусідні країни, оскільки не мали змоги користуватися улюбленими маршрутами через чорноморські порти”, – йдеться у повідомленні.

У виданні пишуть, що потік зернових та олійних культур до сусідніх країн призвів до падіння цін, впливу на доходи місцевих фермерів та урядових заборон на імпорт сільськогосподарської продукції з України. У травні Європейський Союз втрутився в ситуацію, щоб запобігти одностороннім заборонам з боку окремих країн. Він запровадив власну заборону на імпорт до сусідніх країн. У рамках заборони ЄС Україні було дозволено експортувати через ці країни за умови, що продукція буде продаватися в інших країнах.

У п’ятницю, 15 вересня, ЄС дозволив припинити дію цієї заборони. Це було зроблено після того, як Україна пообіцяла вжити заходів для посилення контролю за експортом до сусідніх країн. Зараз, коли фермери збирають врожай і готуються до його продажу, це питання є особливо чутливим.

Позиція Європейського Союзу

Комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив у п’ятницю, що країни повинні утриматися від односторонніх заходів проти імпорту українського зерна. Але Польща, Словаччина та Угорщина негайно відреагували на це, знову запровадивши власні обмеження на імпорт українського зерна. Вони заявили, що продовжать дозволяти транзит української продукції.

“До тих пір, поки Україна зможе підтвердити, що зерно потрапляє до країни призначення вантажівками і потягами, заборона на внутрішнє використання не вплине на здатність України експортувати”, – сказав Террі Рейлі, старший аграрний стратег компанії “Марекс”. Він зазначив, що перебої в експорті з Чорного моря викликають більше занепокоєння.

Незрозуміло, до якої міри Україна взяла на себе зобов’язання щодо експортних обмежень, або який вплив нові заборони матимуть на потік продукції з України. Це питання підкреслило розбіжності всередині ЄС щодо впливу війни в Україні на економіку країн-членів, які самі мають потужні сільськогосподарські та фермерські лобі, підсумовує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Росіяни у Чорному морі атакували "Калібрами" цивільне судно на День незалежності України – Сунак
  • "Така позиція заохочує росію до максимізації війни": у Зеленського відреагували на пропозиції ООН зняти частину санкцій з рф
  • Зернова угода: Ердоган закликав лідерів G20 виконати вимоги росії
  • Шантаж породжує шантаж: у МЗС відповіли на пропозицію Гутерріша послабити санкції проти рф
  • Зерновий коридор без росії: Україна передала Туреччині свої пропозиції
  • Зустріч Зеленського і Дуди: в ОП розповіли, чи є конфлікт між Україною і Польщею

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *