Єврокомісія скасувала ембарго на імпорт українського зерна: три країни ЄС його проігнорують

Єврокомісія в п’ятницю, 15 вересня, не стала продовжувати обмеження на імпорт українського зерна. Йдеться про заборону на ввезення до Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини. Проте, Україні доведеться дотримуватися низки правил. Водночас, одразу три країни Євросоюзу прямо заявили, що не збираються слідувати скасуванню ембарго – вони й далі не будуть приймати українську продукцію.

Про це повідомляє сайт Єврокомісії. Там ідеться, що Київ повинен буде впровадити заходи з контролю за експортом чотирьох груп товарів, щоб запобігти якимось спотворенням на ринку сусідніх держав. Україна представить платформі план дій не пізніше закінчення робочого дня в понеділок, 18 вересня.

Також Єврокомісія спільно з Україною відстежуватиме ситуацію навколо експорту зерна. При цьому в ЄК кажуть, що не впроваджуватимуть обмеження доти, доки вжиті Києвом заходи діятимуть повною мірою.

У свою чергу, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна в односторонньому порядку продовжить заборону на імпорт українського зерна. І рішення Єврокомісії на дії Варшави ніяк не вплине. Відповідні заяви зробили також представники Словаччини та Угорщини.

Ембарго на українське зерно: що відбувається

Останнім часом деякі наші найближчі сусіди та партнери поводять себе, кажучи дипломатично, не зовсім по-партнерські. Так, ще з квітня деякі європейські країни, яких ми вже згадували вище, ввели фактичне ембарго на імпорт нашого зерна. Більше того: такі держави, як наприклад Польща, взагалі заборонили навіть транзит (!) через їхню територію.

Офіційно причини мають чисто економічний характер. Місцеві фермери насправді протестують проти українського збіжжя, адже через нього вони ризикують не продати власні врожаї, що безсумнівно зашкодить національним економікам цих країн. Та й партнерство з Україною вони мають перш за все військове та політичне, а не економічне.

Однак в Україні серйозно невдоволені такою політикою – що справедливо. Особливо після того, як росія вийшла з зернової угоди, ми як ніколи критично потребуємо постійного імпорту зерна в європейські країни. Адже від неможливості повноцінно вивозити сільськогосподарську продукуцію наша і так ледве жива економіка недоотримує мільярди доларів. Паралельно з цим рф постійно знищує нашу портову інфраструктуру та гатить по елеваторах. 

Оскільки драйвером політики щодо ембарго була Польща, то залишається надія, що після парламентських виборів Варшава перейде до більш поміркованої позиції. Однак для цього потрібні активно працювати наші дипломати та уряд. Також не зайвою буде постійна публічна апеляція до Єврокомісії – адже ми, врешті, не дарма підписували економічну частину Асоціації з ЄС. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Парламент Болгарії дозволив імпорт зерна з України: подробиці
  • Україна готується розблокувати всі свої порти: яким чином і чому це важливо
  • Угорщина розширить заборону на імпорт української агропродукції: коли це станеться та що відомо

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *