Полуниця пройшла випробування заморозками: як це вплине на ціни та якість ягід

Українську полуницю частково пошкодили заморозки, які спостерігалися в деяких регіонах наприкінці квітня та початку травня. Чи вплине цей фактор на ціни та якість ягоди, сезон якої вже розпочався, з’ясовував Інформатор.

Як заморозки вплинули на насадження полуниці

Заморозки на ґрунті пошкодили саме насадження полуниці, яка наразі перебуває в активній фазі цвітіння, а особливо ті ділянки насаджень, що розташовані в пониззі.

Нагадаємо, що у ніч з 11 на 12 травня в низці центральних регіонів України, зокрема на Черкащині та Вінниччині, стовпчики термометрів опустилися нижче 0⁰С, тоді як від’ємні температури фіксувалися виключно на поверхні ґрунту.

“Виробники, які вчасно відреагували на ситуацію і застосували антизаморозкові заходи, змогли мінімізувати прямий збиток від дії негативних температур для насаджень», – повідомляють експерти EastFruit.

Що стосується інших регіонів України, то виробники в більшості випадках повідомляли про стабільний стан квітучих ягідних насаджень.

Які зараз ціни на полуницю і що прогнозують експерти

Цього сезону полуниця коштує значно дорожче, ніж в аналогічний період минулого року.
Про це розповів виконавчий директор “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин.
За його словами, за рік ціни на фрукти та ягоди зросли майже на 30%, на вартість дуже впливає сезонний фактор.

Наприклад, полуниця зараз коштує в магазинах 150 – 180 грн за кг. А в опті – десь 120 грн. Проте взимку вона коштувала від 250 до 400 грн/кг і була лише імпортна.

“Ціни на полуницю будуть шокувати рівно доти, поки не піде з відкритого ґрунту нашої території. Як правило, це початок червня Тому орієнтуватися потрібно десь на середину червня”, – пояснив Пендзин.

За словами аналітика УКАБ Максима Гопки, вже другий рік поспіль негативний вплив на ринок України чинить відсутність пропозиції ягоди з південних регіонів.

“Наразі ціни на черешню та полуницю зросли порівняно з минулим роком. В цьому році ягоди з відкритого ґрунту на внутрішній ринок потраплять пізніше, ніж торік”, – пояснив він.

Причиною затримки стала холодна та волога погода цього року. Тож ціни почнуть знижуватися тоді, коли збільшиться пропозиція від вітчизняних виробників.

Які перспективи в української полуниці

Полуниця зазнала чи не найбільших втрат через війну серед ягідних культур. З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Через це у найближчий рік-два в Україні може спостерігатися дефіцит ягоди, що своєю чергою має призвести до росту ціни на неї.

Нагадаємо, з огляду на відсутність великої кількості свіжої ягоди, ціна на полуницю 2022 року не була низькою. Її фактично не заморожували. Але попит свіжого ринку на неї був задоволений.
Невеликі українські господарства планують відводити землі під полуницю, оскільки це допоможе компенсувати збитки та залишитися на плаву. Наприклад СФГ “Круїз”, що на Одещині, планує у серпні досадити 15 га полуниці.

Нові плантації полуниці ростимуть на розсадниках Ярмолинецького лісгоспу. Площу в понад 2 гектари заклали в Зіньківському та Вишнівчицькому лісництвах. 18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком.

Раніше ми писали, що в травні 2023 року шашлик українцям обійдеться в середньому на 45% дорожче, ніж торік. Ціни зросли майже на всі види м’яса. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *