Президент Зеленський сказав про намір націоналізувати енергетичні підприємства олігархів. Аудитор Крапивко побачив у цьому можливу небезпеку

Президент України Володимир Зеленський у своєму інтервʼю 27 серпня анонсував подальшу націоналізацію енергетичних активів: «Там, де можливо, Україна повертатиме те, що олігархи незаконно забрали під час перерозподілу капіталу». Аудитор Михайло Крапивко розповів Інформатору, про які підприємства ймовірно йдеться та як це вплине на споживачів їх послуг.

 

“В Україні вже є досвід націоналізації активів, що належали російському бізнесу. Наразі дійшла черга до українських підсанкційних олігархів, які звинувачуються в фінансуванні тероризму та у допомозі російській агресії. Але викликає питання, як будуть управлятися націоналізовані активи. За законом, управляти ними має Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Ця структура за цей час не показала себе ефективним власником. Часто-густо управління активами вона передає “зацікавленим сторонам”. Ми нещодавно бачили скандал з Укрнафтовидобуванням та компанією IDS Ukraine, яка випускає мінеральну воду Моршинську. Через ці приклади, питання, хто та в чиїх інтересах буде управляти цими енергетичними активами, залишається болісним”, – сказав Михайло Крапивко. 

На думку аудитора, активам Ріната Ахметова націоналізація не загрожує. Адже він патріот, який багато робить для України, вкладаючи значні кошти і в оборону, і в гуманітарну сферу.

Які конкретно підприємства можуть бути націоналізовані?

Forbes, посилаючись на власні джерела, вважає, що президент міг говорити про передачу під контроль держави облгазів «Регіональної Газової Компанії», яку пов’язують із Дмитром Фірташем, та можливу націоналізацію обленерго VS Energy, яку повʼязують із підсанкційними росіянами. Держава вже понад 1,5 роки намагається взяти під контроль газовий бізнес, який повʼязує з Дмитром Фірташем. Йдеться про 20 обласних газорозподільних компаній, які входять до групи РГК. 

СБУ у травні 2023 року опублікувала результати спільного з БЕБ розслідування, у якому називає РГК підконтрольними Дмитру Фірташу. За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021-го держава могла понести збитки на понад 4,2 млрд грн. Загалом протягом 2016-2022 років викрадено з газотранспортної системи України газу на понад 18 млрд грн, свідчать результати розслідування. Двом керівникам РГК повідомили про підозру у привласненні та розтраті майна в особливо великих розмірах. 

Співбесідники Forbes вважають, що будуть націоналізовані також енергоактиви Костянтина Жеваго. З публічних енергоактивів Жеваго має Білоцерківську ТЕЦ, 40% акцій якої в заставі у Нацбанку, який планує продати їх на відкритому аукціоні. У травні 2023-го в інтерв’ю Forbes бізнесмен зазначав, що наразі на ТЕЦ частина менеджменту його, а частина – державна. 

Санкції проти Фірташа та Жеваго 

У червні 2021 року президент Зеленський своїм указом запровадив санкції проти бізнесмена Дмитра Фірташа. Тоді ж під санкції попали окремі активи Костянтина Жеваго. Щоправда у серпні 2023 року юристи, що представляють інтереси Костянтина Жеваго, повідомили про повну відсутність будь-яких санкцій, накладених на їхнього клієнта в Україні. Опублікована раніше на офіційних сайтах Офісу Генерального прокурора України та Служби безпеки України інформація та визначення К.Жеваго “підсанкційним” не відповідає дійсності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *