Провели гарну, але складну розмову: аграрні міністр України та Польщі обговорили експорт зерна

Міністр аграрної політики України Микола Сольський поговорив зі своїм польським колегою Робертом Телусом про експорт українського зерна. Сторони оцінюють діалог як складний, однак гарний. Міністри домовилися продовжити переговори за тиждень. 

Про це пише пресслужба українського Мінагрополітики. Зазначається також, що найближчими днями запланована особиста зустріч міністрів.  

Переговори пройшли в онлайн-форматі. Сторони обговорювали план дій Києву щодо експорту аграрної продукції до Польщі. Зокрема, йшлося про налагодження процедури видачі ліцензій аграрним підприємцям. 

У Варшаві кажуть, що також працюють над даним питанням. Зокрема, визначають, хто буде погоджувати чи не погоджувати видачу таких ліцензій.

Окрім цього, міністри домовилися через тиждень зустрітися та обговорити результати розгляду питання запровадження процедури ліцензування. Планується також особиста зустріч міністрів сільського господарства України, Польщі та Литви. На ній будуть обговорювати питання перенесення ветеринарного контролю на територію країни призначення експорту.

“Міністр агрополітики України повідомив, що подібну процедуру необхідно погодити для транзиту польською територією агропродукції і до Німеччини. Він нагадав, що в серпні такий механізм контролю був погоджений Угорщиною та Словаччиною”, – повідомляє пресслужба нашого Мінагрополітики. 

Зазначимо, що Україна пише про зустріч досить “сухо” і не оцінює її як проривну. А от польська сторона коментує ситуацію в більш позитивному ключі.

“Це була хороша розмова, яка допоможе розібратися в питаннях, пов’язаних з українським зерном, і погасити емоційні висловлювання”, – резюмував польський міністр Роберт Телус.

Зернова проблема України та Польщі: що відбувається 

Останнім часом стосунки між Києвом та Варшавою дещо зіпсувалися. Формальна причина – небажання Польщі допускати на свій ринок українське зерно та іншу аграрну продукцію.

Варто нагадати, що дане питання критично важливе для нашої економіки, яка вже давно знаходиться у фактичному дефолті і виживає, власне, за рахунок допомоги наших західних союзників. Зерно – це один з небагатьох товарів, які ми все ще можемо активно продавати, заробляючи гроші самотужки. 

Чому ж Варшава поводить себе таким чином? Причин декілька. Перш за все – вибори, які пройдуть в Польщі вже 15 жовтня. На цьому фоні політики вдаються до активної “пропольської” та протекціоністської риторики, демонструючи таким чином захист національного виробника. 

Вибори, втім, лише одна з причин. Справа в тому, що Україна й досі виробляє досить великі об‘єми зернової продукції. Яка й справді може витісняти національних виробників у Польщі та інших країнах, з якими ми маємо схожі проблеми (Угорщина, Румунія, Словаччина тощо). Наші сусіди мислять прагматично і, звичайно, не бажають, аби їхня власна агропродукція знецінилася через великі об’єми дешевого українського зерна – тому вводять протекціоністські міри.

Україна в свою чергу навіть подала позов до СОТ, однак дане рішення наврядчи призведе до вирішення проблеми. Арбітражі можуть тягнутися роками, тоді як результат потрібен нам тут і зараз. Втім, активна комунікація Києва з сусідами щодо цієї проблеми дає надію на те, що конфлікт може бути вирішений вже найближчим часом. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Україна запроваджує новий механізм експорту зерна для п'яти сусідніх країн Євросоюзу: що відомо
  • Нав'язуватися не будемо. У Польщі зробили нову гучну заяву про дружбу з Україною
  • "Не треба робити концерт": Зеленський обіцяє вирішити зернове питання з Польщею в юридичному ключі

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *