Замість зарплати – збитки. Як обманюють потенційних шукачів роботи: п’ять популярних схем

Під час пошуку роботи можна потрапити на шахраїв. Як правило, вони обіцяють високу зарплату без знань та досвіду за декілька годин на день. Нижче дивіться перелік найпопулярніших схем.

Як йдеться у публікації сервісу пошуку роботи Work.ua, щомісяця модератори сайту блокують понад 3 тисячі спроб ошукати людей. Вони  стежать за якістю і надійністю роботи, але аферисти не полишають спроб затягнути шукачів до легких грошей.

Підписуйтесь на Telegram-канал 

Як працює схема. Найпопулярніші канали-мільйонники в Telegram розповсюджують повідомлення із закликом: “В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від 1 тисячі доларів, а більшість населення досі працює за копійки, думаючи, що без досвіду роботу не знайти, треба гарне резюме та вища освіта. Зайшли, погортали, вибрали вакансію із заробітною платою від 30 тисяч гривень (нижче немає) і працюєте собі в кайф. Підписуйтесь, та отримуйте гарні гроші, навіть якщо нічого не вмієте”.

У чому полягає шахрайство. Мета цієї схеми — перепродаж каналу з перейменуванням під іншу тематику або бізнес на роботодавцях. На тлі дефіциту кадрів роботодавці платять адміністраторам за рекламу вакансій. Звичайно, що якість роботи чи відповідність заявленим зарплатам у Telegram-каналах ніхто нікому не гарантує, бо зарплати різні, є і значно менші за 30 тисяч гривень.

Потрібні співробітники з “трудовою етикою”

Схема: користувач отримує повідомлення на телефон із текстом: “Привіт, я регіональний менеджер і зараз шукаю співробітників на неповний робочий день. Ви можете легко виконувати замовлення на продаж у вільний час за допомогою мобільного. Вік: 22-60 років. Вимоги: дисципліновані, з хорошими особистими якостями та трудовою етикою. Заробітна плата 550-2 500 гривень на день. Завдання прості, працювати можна в будь-який час і в будь-якому місці. Зв’яжіться з нами за адресою (назва каналу)”.

У чому полягає шахрайство. Подібні повідомлення надходять українцям з-за кордону, про що свідчить недбалий переклад оголошення та листування з адміністратором, який спілкується “кривими” текстами. Схема полягає у заволодінні персональними даними, які українських користувачів просять надіслати для реєстрації на роботу.

Розмістіть оголошення

Як працює схема. Аферисти пропонують роботу з оплатою за розміщення оголошень з особистих акаунтів шукачів на популярних майданчиках з купівлі, продажу, обміну. Надають необхідні тексти й ілюстрації до різних товарів, які треба опублікувати зі значно нижчою ціною від ринкової. Коли до шукача звертаються покупці, той має спрямовувати їх у Telegram роботодавця.

У чому полягає шахрайство. Після того, як шукач приводить покупця, “роботодавець” блокує шукача в Telegram і зникає. Грошей за розміщення оголошень ніхто не платить. Також блокують облікові записи шукача на майданчику з оголошеннями.

Оформіть карту для виплат

Схема: у відповідь на відгук на вакансію “представник компанії” пропонує шукачу відкрити рахунок та оформити картку для виплати майбутньої зарплати. Картка потрібна від певного банку чи фінансового сервісу, “роботодавець” ділиться з кандидатом посиланням на оформлення.

У чому полягає шахрайство. Пропозиція роботи у такому разі виступає як привід зареєструватись та оформити банківську картку за посиланням. По факту це не робота, а схема нарощення клієнтської бази, щоб отримувати бонуси від банку чи сервісу.

Пройдіть платні курси або внесіть страховий внесок

Як працює схема. Кандидат відгукується на вакансію, яку маскують під звичайну роботу. Після спілкування з рекрутером і проходження співбесіди отримує відповідь, що підходить, але не має достатнього досвіду. Тож роботодавець пропонує кандидату отримати роботу після підвищення кваліфікації, пройшовши додаткові курси. Схема зі страховим внеском діє схоже, тільки у цьому разі кандидат вже приймає офер й після, роботодавець просить внести плату за страхування робочого ноутбука.

У чому полягає шахрайство. Курси виявляються платні, а страховий внесок – звичайна схема для виманювання коштів. Кандидат платить гроші, витрачає свій час і в результаті нічого не отримує – роботодавець зникає.

Як мінімізувати ризик натрапити на шахрая

  • Не переказуйте гроші за працевлаштування;
  • Шукайте інформацію про компанію в інтернеті, подивіться сайт, почитайте відгуки;
  • Не передавайте особистих даних і номерів банківських карт невідомим особам;
  • Не реєструйтесь та не проходьте верифікацію на невідомих сайтах;
  • Уважно перевіряйте та вводьте адресу сайту компанії чи ім’я користувача соцмереж, з яким ведете перемовини про роботу.

Чесні роботодавці надають необхідну інформацію. Отримувати високу зарплату без знань та досвіду роботи за декілька годин на день — це вигадка шахраїв. У разі, якщо ви помітили підозрілу вакансію, повідомляйте про це у клієнтську підтримку сайтів пошуку роботи.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *