Реформа ліцензування підакцизних товарів: У Раді підтримали законопроєкт Гетманцева

Комітет ради рекомендував ухвалити у першому читанні й у цілому законопроєкт N10346 про нові правила регулювання обігу підакцизних товарів, зокрема алкоголю, тютюну і пального. Цим документом передбачається перебудова структури Закону №481, усунення архаїзмів та застарілих норм, а також приведення норм у відповідність до Податкового кодексу України.

У дописі голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцева зазначається, що новий законопроєкт спрямований на вдосконалення нормативного регулювання сфери підакцизних товарів. Йдеться про виробництво, ввезення, вивезення, гуртову та роздрібну торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним.

Які зміни пропонуються новим законопроєктом?

Новим законопроєктом передбачається регулювання виробництва, ввезення та вивезення підакцизної продукції. Воно має стати більш сучасним і ефективним завдяки удосконаленню законодавчої бази та виключенню архаїзмів. Також передбачені структуровані норми та відповідність їх до чинного Податкового кодексу України. Йдеться про такі зміни: 

  • Пропонується перехід на електронну форму ліцензій, що значно спрощує процедуру їх отримання.
  • Запроваджуються безстрокові ліцензії для всіх видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Це позбавляє підприємців від необхідності регулярно переоформлювати ліцензій.
  • Для ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, а також на право зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки, запроваджується автоматичний порядок отримання ліцензій. Це дозволяє підприємцям отримати ліцензію протягом одного робочого дня.
  • Удосконалюється структура та порядок адміністрування державних реєстрів в сфері державного регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального. Це дозволить спростити та прискорити доступ до інформації про ліцензіатів.
  • З метою унеможливлення нелегального виробництва тютюнових виробів запроваджується ліцензування діяльності з вирощування тютюну та ферментації тютюнової сировини.
  • Переглядається вартість ліцензій на право провадження відповідного виду господарської діяльності та розмір штрафів за порушення вимог цього Закону. Вартість ліцензій буде прив’язуватися до розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом станом на 1 січня звітного (податкового) року.

Зміни, які передбачає законопроєкт, мають на меті спростити та удосконалити процедуру ліцензування. Також ними посилять контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері виробництва і обігу підакцизних товарів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *