Рустем Умєров разом з Михайлом Федоровим зустрілися з виробниками БПЛА: про що домовилися

Міністр оборони Рустем Умєров разом з Віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим взяли участь у зустрічі з виробниками БПЛА, організованій defense tech кластером Brave1. До неї долучилися представники понад 120 компаній. Про що говорили і до чого домовилися?

Рустем Умєров заявив, що Міністерство оборони виходить на новий рівень формування потреби за принципами Сил оборони країн НАТО: не від конкретних номенклатур і торгових марок, а від параметрів завдань, бойових умов та досвіду застосування. Він сказав, що «Агенція оборонних закупівель» вже зараз укладає довгострокові контракти:

«Не хочу говорити точну цифру, але йдеться про сотні тисяч різних типів, під виконання різноманітних завдань. Це без FPV — розвідка, корегування вогню, ситуаційна обізнаність в режимі реального часу. Ворог добре знає, що таке українські дрони. Сам факт того, що наш коптер висить в повітрі, є фактом стримування, який змушує ворога тричі подумати, перш ніж висуватися на наші позиції», – сказав Міністр оборони.

Зазначено, що протягом 2023 року було суттєво масштабовано українське виробництво БПЛА: 67 моделей українських БПЛА отримали кодифікацію, 58 отримали держконтракт. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Михайло Федоров, у свою чергу,  назвав пріоритетні технології БПЛА для розвитку:

  • українського «Ланцету»;
  • AI для автоматичного захоплення цілей;
  • керованого боєприпасу;
  • наведення на РЕБ та удару по них;
  • антидронових рішень тощо.

«Це топзадачі від Сил оборони для виробників зараз. Також активно працюємо по треку розвитку роботизованих платформ, боєприпасів та РЕБ — майже щотижня нова одиниця отримує кодифікацію за стандартами НАТО», – ровідомив міністр.

Федоров також нагадав, що минулого року запустили кластер для розвитку військових технологій Brave1, який підтримує виробників інновацій, видає гранти й допомагає з допуском до експлуатації та кодифікацією. У планах — збільшити розмір грантів до $200 тисяч, щоб винахідники могли зробити якісний прототип.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *