Рубль пробив чергове дно: російська валюта продовжила падіння, досягнувши позначки 102 за долар

В росії продовжується стрімке падіння курсу рубля. Долар виріс, і станом на 9 жовтня, аби придбати 1 одиницю американської валюти, росіянам доведеться заплатити близько 102 рублів. Це максимальний показник цього року. 

Про це йдеться на сайті моніторингу котування валют Google Finance. Зазначається також, що це найбільше зростання з 11 березня 2022 року. Тоді курс був майже 134 рублі за долар. 

Станом на 14:25 долар на російській біржі здорожчав на 1,37% – до 102,16 руб. за одиницю. Євро на Московській біржі також зріс до 107,41 рубля. Під час торгів він був вище 108 руб. Нагадаємо, що курс євро зростав до 144 рублі за 1 од. 11-18 березня 2022 року, коли рф вже вела пів місяця активні бойові дії в Україні.

Катування валют

Котування валют

Проблеми в економіці рф

Федеральна служба державної статистики рф зазначає, що продуктивність праці в російській економіці за минулий рік знизилася на 3,6% щодо 2021 року. Це найбільше падіння показника з моменту світової фінансової кризи, у 2009-му році він становив – 4,1%.

Найсильніше вона скоротилася в торгівлі та авторемонті (-12,9%), науковій діяльності (-7,7%) і водопостачанні (-7%). Позитивна динаміка зафіксована в сільському та лісовому господарствах (8,7%), будівництві (1,8%), готельному бізнесі та громадському харчуванні (1,3%), а також у забезпеченні електроенергією, газом і парою (0,8%).

Центральний банк Росії 15 вересня підвищив ключову ставку на 1 п.п., до 13%. Рішення було прийнято з метою стримування інфляції, яка в серпні сягнула 5,5%. Банк вважає, що подальше зростання ставки допоможе уповільнити темпи зростання цін і зберегти фінансову стабільність.

Одна з основних причин інфляції в росії – це зростання витрат бюджету. Також йдуть рекордні суми на фінансування військової агресії проти України. Щоб компенсувати ці витрати, уряд змушений друкувати гроші, що призводить до їх знецінення.

Підвищення ключової ставки ускладнить доступ до кредитів для підприємств і домогосподарств, що може негативно вплинути на економічну активність. Однак, на думку Центробанку, це необхідно для досягнення цілей з цінової стабільності.

В росії також страждає й основна сфера на якій тримається вагома частка бюджету рф. Видобуток газу в країні за перше півріччя 2023 року впав на 25%, до 179,45 млрд кубометрів. Це найнижчий показник за останні 30 років. Головною причиною падіння є втрата європейського ринку, на який до війни припадало до третини російського експорту газу. Через санкції ЄС скоротив імпорт російського газу на 60%.

Загалом продажі газу “Газпрому” за перше півріччя 2023 року впали на 27%, до 166 млрд кубометрів. Компанія також зазнала значних фінансових втрат. Чистий прибуток “Газпрому” за перше півріччя 2023 року впав у 8,5 раза, до 2,3 млрд доларів. Щоб врятувати “Газпром”, уряд росії вирішив підвищити тарифи на газ для населення. Оптові тарифи зростуть на 11,2% у 2024 році та на 8,2% у 2025 році.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Санкції не діють? То чому рубль впав
  • Рубль продовжив падіння, зусилля центробанку рф марні – Bloomberg
  • Рубль за цент: що означає падіння курсу російської національної валюти

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *