Секрети написання успішних грантових заявок від представниці фонду, яка їх затверджує

Якщо маєте цікаву ідею, яка, на вашу думку, буде корисною для інших, покращить ситуацію у громаді, суспільстві і взагалі в країні – не кваптесь і приступайте до реалізації. А з матеріальним та фінансовим забезпеченням можуть допомогти численні донори. Звісно, на шляху можуть чекати чимало підводних каменів. Про те, як знайти фінансування, з чого починати, який покроковий алгоритм отримання допомоги на реалізацію своєї ідеї Інформатору розповіла програмна спеціалістка Фонду Східна Європа та програми «Спроможні та сильні» Людмила Лук’янова. 

Спеціалістка Фонду Східна Європа та програми «Спроможні та сильні» Людмила Лук’янова

Спеціалістка Фонду Східна Європа та програми «Спроможні та сильні» Людмила Лук’янова

Вона зазначає: якщо у вас вже є ідея, але не прописаний проєкт, або ви тільки на шляху, щоб сформувати ідею – перед вами постають питання: з чого починати, як діяти і чого взагалі очікувати на цьому шляху. 

«Що таке проєкт і навіщо він взагалі? Це інструмент, за допомогою якого ви й будете діяти. За ним стоїть потреба в аналізі проблематики, за якою пишеться проєкт. А також – визначення мети, забезпечення ресурсної підтримки, визначення завдань, пошук партнерів, вибір методології оцінювання і післядія проєкту», – зазначає Людмила Лук’янова. 

Починаємо з ідеї

Все починається з формування ідеї і створення команди. За словами експертки, можна створити ідею, яку хотіли б реалізувати за допомогою проєкту, і під неї формувати команду однодумців. А можна сформувати ідею такою командою. Потрібно провести дослідження щоб визначити, наприклад, що у вашої громади «болить», які є потреби. І що необхідно зробити, щоб вирішити ці проблеми або задовільнити потреби. Адже саме від цього залежить проєкт.

Потім необхідно подивитися на ті ресурси, які у вас є. І прописати, що саме потрібно для успішної реалізації проєкту, які ще ресурси потребуєте. Потім ці ресурси прописуємо у грантовій заявці. Ресурси можуть бути не тільки фінансовими, але й людськими і матеріальними в плані техніки чи обладнання. Ресурси можна шукати у грантових конкурсах, і у різних фондів та проєктів, тощо. Іноді можливо залучати ресурси й за рахунок, наприклад, бізнесу. Для цього краще зробити невеличку презентацію проєкту, яка міститиме основні етапи реалізації та показуватиме користь для партнерів.

Мета має включати намічені результати проєкту. Це те, що хочете змінити та покращити. Вона повинна бути:

  • конкретна – неможливо відразу досягнути миру у всьому світі, потрібно діяти покроково;
  • вимірна – треба розуміти, скільки людей хочете охопити, яку цільову аудиторію;
  • досяжна – не варто заявляти, що побудуєте 9-поверховий будинок за три дні,
  • актуальна – це те, що потрібно підтвердити результатами релевантних досліджень;
  • обмежена терміном – маєте вкластися у ті строки, які вказує донор і встигнути показати йому результат.

В завданні ви це більш конкретизуєте – це запланований результат проєкту, саме який і робить сприятливий фізичний, фінансовий, організаційний, соціальний та інший вплив на суспільство, спільноту або групу людей. Завдання – це ті кроки, які будуть наближати вас до результату.
Розподіл відповідальності. Обов’язково прописати, хто за що відповідає. Хто є адміністратором проєкту, комунікаційником, бухгалтером і таке інше.

Як борщ приготувати або план реалізації

«Написання проєкту – це як приготування їжі. Бо навіть приготування борщу – це теж проєкт. Потрібно сформувати ідею, що ви хочете цей борщ, і вашій родині потрібно пообідати саме ним. Збираєте команду, яка допоможе у приготуванні: хтось поріже овочі, поставить воду на плиту, сходить в магазин за продуктами, яких не вистачає. Але перед початком основного процесу приготування обов’язково проведіть дослідження – а чи хоче родина саме борщ. А можливо чогось іншого – тієї ж італійської пасти. Однією з проблем є ситуація, коли пишуть проєкти, не дослідуючи, наскільки це взагалі потрібно для інших представників цільової аудиторії. В результаті такий проєкт непотрібний цільовій аудиторії і його потім важко реалізувати, адже учасники просто не будуть приходити на не цікаві їм заходи. Робити добро насильно не є гарною справою. Ну а план реалізації – це як рецепт, скільки й чого покласти, коли що потрібно додати, скільки по часу готувати та ін.», – порівнює експертка. 

Обов’язково в проєкті повинні бути якісні та кількісні показники, ресурси, прописано по датах що й скільки має тривати, терміни реалізації кожного етапу, тощо. Як правило, будь-які заявки на грантові проєкти мають основні пункти для заповнення, а саме: 

  • назва проєкту;
  • мета;
  • короткий опис завдання;
  • цільова аудиторія – це ті, на кого проєкт направлений та орієнтований;
  • результат – те, що є найціннішим у проєкті, до чого прагнемо;
  • вплив;
  • довгостроковість;
  • графік реалізації;
  • залучені партнери;
  • як будете промотувати – просувати проєкт у соцмережах та взагалі;
  • бюджет проєкту.

Не бійтеся себе світити

Необхідним є й висвітлення. Якщо ви не розказуєте про проєкт – вважайте, що для вашої аудиторії його не було. Ви звісно будете підтверджувати реалізацію проєкту донору й фінансовими документами, але донори також люблять публічне висвітлення і подяку.
Люди і донори повинні бачити вашу роботу. 

«Проєкт робиться не заради самого проєкту, а для залучення інших людей та змін у суспільстві. Повинно бути соціальне значення. Зберігайте всі документи, ведіть статистику і так далі. Це буде потрібно для звітування. Використовуйте соціальні мережі – вони допомагають залучати цільову аудиторію та показувати вплив проєкту. Чим більше про нього знатимуть – тим більший вплив він матиме на суспільство та залучатиме все нову і нову аудиторію. Це також можна буде використовувати при подачі наступних проєктів. І також публічність збільшує довіру до вас і шанси на отримання фінансування», – радить експертка.

І все буде добре

Одним з найголовніших кроків є звітування. І якщо проєкт гарно прописаний, то воно потім проходить досить нескладно. Якщо зробили все якісно та чітко – зі звітом проблем точно не буде.
Рефлексія. Після завершення обов’язково треба проаналізувати, а що ж проєкт вніс в ваше життя, в життя громади чи організації. Які були плюси та мінуси, що вдалося, а що ні. Які були виклики. Це необхідно, наприклад, для того, щоб написати заявку на продовження проєкту. Або для виявлення технічних моментів, які слід врахувати у інших проєктах. Така аналітика покращить ваші навички, якість подачі наступних заявок та виконання проєктів. Чим якісніше виконуєте – тим більше вам довірятимуть донори та фонди. У вас буде більша спроможність виконувати проєкти і отримувати більше фінансування. Тому що одним з критеріїв при подачі заявки є ваші досвід та спроможність в реалізації. 

«Завжди треба пам’ятати про головне – все буде добре! В проєктах немає ситуацій, які неможливо вирішити навіть у воєнні часи. Не бійтеся говорити, якщо у вас щось не виходить. Якщо вже виграли проєкт – не бійтеся спілкуватися з донорами і чесно розповідати про те, що відбувається. Про якісь виклики. Тому що ми на вашій стороні. І також хочемо, щоб проєкти були реалізовані. Бо це соціальний вплив на громаду, суспільство і країну загалом», – запевняє програмна спеціалістка.

І тут слід розуміти, що в більшості випадків у подальшому фонд також звітує перед своїми донорами, які надають фінансування, тому треба щоб і ваші і їх звіти були гарної якості.
Тож не бійтеся втілювати в життя свої найсміливіші ідеї, які можуть зробити соціальний вплив на вашу громаду або суспільство загалом. А можливості для реалізації завжди знайдуться на вашому шляху, варто тільки почати!

Ігор ТЕМИН

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Навіщо фрілансеру відкривати ФОП та як це зробити швидко та без проблем
  • Новий грант для української молоді: хто та як може отримати до 50 тис. грн
  • Чому люди з однаковим стажем можуть отримувати різну пенсію – відповідь Мінсоцполітики
  • В ЄС хочуть продовжити захист для українських біженців до березня 2025 року

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *