СЕО Vodafone розповіла, чи є у компанії плани придбати Київстар

Після того, як Vodafone Україна купив провайдер Фрінет у серпні 2023 року, компанія увірвалася в п’ятірку найбільших гравців фіксованого інтернету. Чи є у Водафона в планах придбати ще якусь крупну компанію, зокрема Київстар, розповіла головна директорка Vodafone Ольга Устинова.

Так, в інтерв’ю виданню Forbes Ukraine, пані Устінова повідомила про те, чи є у компанії Водафон ідеї щодо придбання оператора Київстар, щоб стати найбільшим гравцем в Україні.

“Мені здається, потрібно, щоб в Україні була конкуренція. Я впевнена, що кожен ринок має бути вільним, конкурентним, прозорим. А великий монополіст може стати проблемою для розвитку”, – відповіла Ольга Устинова.

Вона також повідомила, як націоналізація Київстару, про яку розмови тривають більше року, може вплинути на ринок мобільного зв’язку.

“Вважаю, запитання про націоналізацію треба ставити відповідним державним органам. Київстар має суттєву частку мережі та абонентів. Під час війни українці мають бути певні, що матимуть зв’язок. Тому будь-які рішення повинні бути відповідальними і враховувати насамперед інтереси українців”, – підкреслила головна директорка Vodafone.

Націоналізація Київстару

У липні 2023 року заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма заявив на зустрічі у Європейській бізнес-асоціації, що оператора мобільного зв’язку в Україні Київстар можуть націоналізувати. Шурма пояснив, що “Київстар” має проблеми і з присутністю на ринку країни-агресора росії, і з наявністю підсанкційних осіб у структурі акціонерів – “перевищення суттєве” 25% акцій, у зв’язку із чим бізнес можуть конфіскувати згідно з українським законом, підкреслив він.

“Коли є щире бажання щось робити, це відбувається за три дні, країна статус кандидата отримала за місяць, а ви там якусь трансакцію не можете закрити шість, сім чи вісім місяців. Тут на підтримку жодну не розраховуйте”, – заявив Шурма.

Представники компанії відповіли, що робота з продажу російських активів триває в пріоритетному порядку.

У вересні цього ж року голова Агентства з розшуку та менеджменту активів Олена Дума заговорила про можливість націоналізувати найбільшого українського мобільного оператора Київстар, який належить підсанкційному російському олігарху Михайлу Фрідману.

“У схожих ситуаціях держава арештовувала та одразу націоналізовувала подібний майновий комплекс. “Київстар” може пережити те саме, адже 5 вересня СБУ повідомила Міхаілу Фрідману підозру у справі про фінансування війни проти України”, – зазначила Дума.

За її словами, арешт і передання такого величезного активу АРМА – це абсолютне припущення. Вона сказала, що питання управління майном вирішує суд.

“Якщо Феміда передасть його нам, то ми, згідно з новими правилами, оголосимо конкурс на пошук управителя. Але я розумію, що цей управитель точно повинен отримати дозвіл на концентрацію, оскільки тут має місце висока конкуренція”, – зазначила голова АРМА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У Лайфселл, Київстар та Водафон розповіли, скільки годин можуть забезпечувати зв'язок при блекауті
  • 46 гривень за євро: експерти пояснили, коли та за яких причин можливий такий курс
  • Чоловік вимагає від Київстару мільйон гривень за відсутність інтернету: яким було рішення суду
  • Шалене подорожчання. Експерт розповів, скільки коштуватиме пальне в Україні найближчим часом

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *