Шмигаль: Україна готова піти на поступки Польщі та обмежити експорт своєї продукції

В Україні готові піти на поступки польським фермерам, які наразі протестують та блокують кордони. Зокрема, це стосується експорту агропродукції: яєць, м’яса курки та цукру. Київ пропонує зафіксувати об’єми експорту на рівні 2022-2023 років.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Ідею голова уряду висловив під час виступу на форумі “Україна. Рік 2024”.

За словами Шмигаля, Київ готовий на компроміси. Втім, поки що реакції з боку Варшави немає.

“Ми… озвучили компроміси, з 16 вересня ми запровадили механізм верифікації на чотири групи зернових. І ми також готові йти в частині запровадження рівня експорту для яєць, м’яса курки і цукру на рівні 2022-2023 років. Це достатньо великі об’єми, ми готові їх зафіксувати і рухатись в цих межах”, – сказав голова уряду.

Раніше питання складнощів у стосунках з Польщею коментував президент Володимир Зеленський. Голова держави, зокрема, заявив, що через україно-польський кордон проходить тільки 5% українського агроекспорту.

“Причина протестів польських фермерів криється не у зерні, а в політиці”, – зазначив президент. 

Протести польських фермерів: що відбувається 

Нагадаємо, що ще в минулому році польські мітингарі почали блокувати українські кордони. Тоді страйкували перевізники: вимагали скасувати “транспортний безвіз” та обмежити рух українських фур Польщею, адже це нібито створювало для місцевих конкуренцію, що негативно впливало на національних економічних акторів. 

З приходом до влади уряду Дональда Туска покладалися надії на те, що ситуація скоро буде вирішена. Однак цього не сталося.

І з дев’ятого лютого цього року масштабні протести розпочали вже польські фермери. Масштабні в заподіянні шкоди як економічної, так і політичної: протестувальники перекривають пункти пропуску, не пропускаючи подекуди навіть гуманітарні та військові вантажі для ЗСУ. Україна втрачає мільйони євро експортних доходів.

А ще з’явилося дивне ноу-хау цих протестів – брутальне знищення українського зерна, яке наші фермери вирощували в умовах війни, а солдати ЗСУ проливали кров за землю, де це збіжжя росте. До прикладу, сьогодні, 25 лютого, невідомі зламали вісім українських вагонів та висипали на землю рекордну кількість зерна – понад 160 тонн. В Києві обурилися та заявили про диверсію. 

Станом на зараз протести продовжуються, а ситуацію так і не вдалося вирішити. Хоча Україна зі свого боку постійно намагається домовитися з партнерами щодо розв’язання цієї проблеми. Однак Польща, на жаль, не демонструє зацікавленості у мирному завершенні протестних акцій.

Інформатор та Україна на часі: що подивитися на YouTube

Також слідкувати за матеріалами у відеоформаті ви можете на наших ютуб-каналах “Україна на часі”, а також “Україна на часі Shorts”. Там оперативно зʼявляються новини — від подій на фронті, політики та економіки до спорту, шоубізу та світської хроніки. Також ви можете дізнатися коментарі провідних експертів чи переглянути щоденні, щотижневі та навіть щомісячні підбірки головних новин.

Сьогодні ми разом з політологом Андрієм Золотарьовим розглянемо особистість офіцера Цезаря Кунікова, в честь якого був названий російський десантний корабель, що був затоплений ЗСУ 14 лютого. Ми також розглянемо можливість, чи була ця подія спланована як «віддання дані» офіцерові у день його смерті через багато років, чи це просто випадковість обставин. Більше деталей та не тільки – у нашому відео. Приєднуйтеся до перегляду!

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *