Що зараз відбувається на ринку праці в Україні – головні тренди: у токаря в Україні зарплата 40 тисяч грн., ливарника – 70 тисяч

В Україні все більше роботи. Пожвавлення на ринку праці, яке розпочалося навесні цього року, йде на повну. Роботодавці скаржаться на дефіцит співробітників, а багато компаній вже підвищують зарплату. “Зайві” фахівці все ще є. Згідно з опитуванням Європейської бізнес-асоціації, 21% підприємств скорочують персонал. Але дедалі більше тих, хто з осені планує виставляти нові вакансії та переглядати оклади. Кого шукають роботодавці та кому готові платити більше?

Бракує робочих рук

Провал ринку праці, який стався після початку повномасштабного вторгнення Росії, поступово вирівнюється. Нагадаємо: після початку війни багато українців залишилися без роботи, а показники безробіття вийшли на рекордний рівень. Були також скорочення зарплат – деяким оклади урізали вдвічі та навіть більше.

Але з цьогорічної весни на ринку праці почалося велике пожвавлення. Активізація роботодавців уже потрапила до макроекономічного прогнозу Нацбанку. регулятор прогнозує, що цього року рівень безробіття знизиться до 18,3%, хоча й залишається поки що вищим, ніж до війни.

Профільні кадрові майданчики фіксують збільшення кількості вакансій. Так, за даними work.ua, у травні кількість пропозицій щодо роботи зросла на 5%. Найбільший приріст – у західних регіонах, куди передислокувалися багато компаній.

Наприклад, у Тернопільській області вакансій побільшало на 17%, в Івано-Франківській – на 14%. Львівська область донедавна взагалі була лідером за кількістю вакансій. Нині їх там теж багато (близько 9 тисяч). Але з літа Київ зміг повернути собі статус найбільшого у країні роботодавця. У столиці та Київській області налічується близько 30 тисяч вакансій. Чимала заслуга у цьому сфери послуг, зокрема ресторанного бізнесу, який до сезону виставив багато вакансій.

Згідно з опитуванням Європейської бізнес-асоціації, 26% компаній розширюють функціонал і набирають нових співробітників.

Втім, заявляти про бумна ринку праці поки що зарано. Досить велика кількість вакансій пов’язана не так з появою нових робочих місць (для чого потрібні чималі інвестиції, а з цим поки що проблема), скільки з плинністю персоналу. Компанії просто намагаються знайти заміну тим, хто звільнився (або тим, хто виїхав до Європи, мобілізованим співробітникам). Є роботодавці, які, навпаки, продовжують скорочувати штатний розклад. Таких, за даними опитування Європейської бізнес-асоціації, близько 21%.

Проте багато роботодавців скаржаться, що на ринку вже відчувається брак кадрів. Багато в чому це пов’язано з відпливом наших біженців до Європи та мобілізацією. Поки економіка була у крутому піке, зменшення пропозиції на ринку праці оцінювалося фахівцями як «не критичне». Але з пожвавленням бізнесу брак робочих рук дається взнаки.

“Багато фармацевтів виїхало до Європи. Аптеки зіткнулися з дефіцитом кадрів і змушені брати на посаду провізора медпрацівників. Але і з ними проблема», — каже голова асоціації «ФармРада» Олена Пруднікова.

«Проблема з персоналом – величезна. Найбільше відчувається дефіцит фахівців-чоловіків, які йдуть воювати. Нові верстати на фабриках вже немає кому обслуговувати, на деякіх дільницях встановлюємо старе обладнання, по ньому є майстри, яким за 60, і які не потрапляють під мобілізацію. Бракує також швачок», — розповів голова концерну «Ярослав» Олександр Барсук.

Велика проблема для багатьох компаній – знайти водіїв. Вони намагаються влаштуватися у фірми, які платять більше – до імпортерів палива чи зерна, де зарплати водіїв зашкалюють (доходять до 50 тисяч на місяць і більше). А компанії, які стільки платити не можуть, ледь заповнюють штатний розклад. За словами голови асоціації таксі Андрія Антонюка, добрі водії й до війни були у дефіциті, а зараз їх знайти ще складніше.

За даними Державної служби зайнятості, найбільше пропозиції щодо роботи зараз для продавців-консультантів. На 18 липня вакансій для них у базі Держслужби було понад 15,3 тисячі. На другому місці – водії (8,4 тисячі вакансій). У топ-3 потрапили також менеджери з продажу (близько 7,4 тисячі вакансій). Далі у списку найбільш затребуваних фахівців слідують бухгалтери (близько 5,8 тисячі вакансій), кухарі (5,6 тисячі), інженери (4,7 тисячі), лікарі (3,4 тисячі), вантажники (3,3 тисячі), швачки (2,7 тисяч) та фармацевти (2,4 тисячі вакансій).

При цьому в загальній базі вакансій більше 20% — пропозиції для працівників з інструментом (ті ж швачки, електромонтери, слюсарі, сантехніки та ін.). Ще 16% пропозицій по роботі – для робітників з експлуатації обладнання (водії, трактористи, оператори верстатів, токарі та ін.).

Третя велика група вакансій, на які є попит – це у сфері торгівлі та послуг. На неї припадає 15% усіх пропозицій щодо роботи (продавці, кухарі, охоронці, соцпрацівники, перукарі, медсестри та ін.), – констатують у Держслужбі зайнятості.

Директор Інституту професійних кваліфікацій при Конфедерації роботодавців  України Родіон Колишко говорить про велику нестачу персоналу в енергетичних компаніях. З урахуванням руйнувань, завданих ворогом, енергетика потребує кардинального відновлення, і роботи вже йдуть. При цьому людей не вистачає.

Дефіцит персоналу відчувається також у комунальній сфері, – каже голова КП «Тепловик» Олександр Душенко.

Зазначимо, що найбільше від нестачі кадрів зараз страждають великі компанії, які працюють «по білому» – з офіційним працевлаштуванням. До війни українці, навпаки, намагалися потрапити до таких роботодавців, адже у них і зарплати офіційні (а отже, стабільно йдуть перерахування до Пенсійного фонду), і лікарняні та відпускні по- чесному.

Але зараз ситуація змінилася. Як каже Барсук, багато хто не хоче офіційно оформлятися до штату, побоюючись мобілізації (яка теж може йти через роботодавців). Виняток становлять компанії, які можуть бронювати певних фахівців – туди, навпаки, черга охочих оформитись.

У невеликих компаніях, які готові приймати людей без оформлення, труднощів із пошуком працівників менше. При цьому проблеми, пов’язані з роботою без оформлення, залишилися – людям можуть не заплатити (або заплатити менше, ніж домовлялися), звільнити без попередження, не дати лікарняного та відпустки тощо.

Водію – 50 тисяч, маркетологу – 20 тисяч

Нестача кадрів уже запустила перегляд зарплат. Багато компаній відзначають, що цього року підвищили оклади на 10-15%, ще одне підвищення планують з осені. Втім, більшість роботодавців переглядають оклади вибірково, лише найціннішим працівникам.

Середній рівень зарплат вакансій, за даними Держслужби зайнятості, залишається невисоким — 11 тисяч гривень. Такі суми пропонують, зокрема, працівникам сфери послуг.

Кваліфікованим робітникам платять до 12 тисяч, як і менеджерам. Але це офіційні зарплати. Наприклад, у тій же сфері послуг повністю «білі» зарплати – велика рідкість. І заявлені 11 тисяч окладу з урахуванням «конверту» – це щонайменше 18-20 тисяч насправді. Водії отримують не 10-12 тисяч, як «світиться» в офіційній базі Держслужби зайнятості, а щонайменше 15-20, а далекобійники – до 50 тисяч і навіть більше. Заробітки будівельників уже перевищили довоєнні. Тарифи на будівельні роботи за останні півроку зросли на 10-15%, що пов’язано зі збільшенням кількості замовлень та нестачею майстрів.

При цьому дедалі частіше з’являються вакансії з більшими офіційними зарплатами.

Держслужба зайнятості дає такий топ-список великих зарплат станом на 18 липня цього року:

  • Фахівець з розробки комп’ютерних програм – 110 тисяч
  • Інженер-програміст – 90 тисяч
  • Ливарник металу та сплавів – 70 тисяч
  • Слюсар-інструментальник – 60 тисяч
  • Водій – 60 тисяч
  • Агроном – 57 тисячі
  • Модельєр-конструктор – 45 тисяч
  • Кухар – 43 тисячі
  • Токар – 40 тисяч
  • Фрезерувальник – 40 тисяч гривень

І якщо наявність у цьому списку IT-фахівців, загалом, не є особливим сюрпризом (їхні зарплати мало постраждали навіть у війну), то кухарі та токарі у зарплатах 40 тисяч стали справжнім відкриттям сезону.

Але, як зазначають у Держслужбі зайнятості, до працівників з високими зарплатами компанії висувають досить жорсткі вимоги – кваліфікація, досвід роботи, знання іноземної мови, готовність працювати у стресових ситуаціях та інші.

Паралельно на ринку все ще тримається тенденція зниження зарплат. За даними опитування Європейської бізнес-асоціації, 7% опитаних компаній заявили про те, що урізають зарплати, а 11% заморозили премії та бонуси.

Але зниження зарплат іде не ключовим із погляду роботодавців фахівцям. Наприклад, можуть урізати оклади офісному персоналу, кадровикам, підсобним робітникам та ін. Суттєве зниження доходів помітили і багато держслужбовців, з яких знімають премії (а вони могли становити до половини загального заробітку).

У результаті в багатьох компаніях спостерігається парадоксальна арплатна ситуація. Водієві можуть платити 50 тисяч, а маркетологу чи PR-фахівцеві – 20 тисяч. Хоча в компаніях, які розуміють цінність маркетингу та комунікацій ситуація інша – висококласним фахівцям готові платити по 40-60 тисяч, але й вимоги високі (досвід роботи та реальні кейси успішних стратегій, обов’язкова англійська на високому рівні та ін).

Чого чекати по роботі з осені

Головна інтрига – чого чекати по роботі далі. З осені, коли стартує новий бізнес-сезон, експерти очікують на чергову хвилю активізації на ринку праці.

Настрої роботодавців особливо не зміняться – шукатимуть робітників найрізноманітнішого профілю, інженерів, енергетиків, висококласних бухгалтерів та продажників. Тобто тих, хто реально рухає бізнес. Очікується також підвищення попиту будівельників, що пов’язані з необхідністю проведення широкомасштабних будівельних і ремонтних работ.

За даними Європейської бізнес-асоціації, компанії анонсували такі плани цього року:

  • Збільшення зарплат
  • Вихід на інші ринки та пошук співробітників
  • Зростання бюджетів на навчання та розвиток
  • Розширення штату співробітників

При цьому 75% учасників опитування відзначили, що в їхніх компаніях вже не планується жодних скорочень співробітників. Як видно, деякі скорочення все ж таки планують. Обсяги можливих звільнень роботодавці оцінюють у 5-10% від штатного розкладу. А обов’язки працівників, які потраплять під скорочення, можуть перерозподілити на співробітників, що залишилися, як із збільшенням у зарплатні за «зайву роботу», так і без неї.

Що стосується зарплат, то в 33% компаніях сказали, що планується зростання на 15-20%, а 58% обіцяють збільшення в 5-15%.

Про плани підвищувати оклад нам розповіли і самі роботодавці.

“Плануємо підвищення на 10%”, – говорить Барсук. “Зарплати вже підвищили, і ще підвищуватиме”, – зазначив Леушкін.

При цьому настрої роботодавців не змінюються – приплачуватимуть насамперед найціннішим. Зрозуміло. Що поки що це лише плани, реалізація яких багато в чому залежить від ситуації на фронті та в економіці.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *