США вперше надали Україні ядерне паливо: чому це важливо

Україна отримала першу партію ядерного палива від американської енергетичної компанії Westinghouse. Таким чином ми зробили крок в сторону закінчення російської монополії на цьому ринку.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Свій коментар чиновник надав в етері телемарафону. 

Так, за його словами, нашій країні вперше передали американське ядерне паливо для 440-х реакторів. Продукція була виготовла компанією Westinghouse спільно з українськими фахівцями.

“Далі будемо працювати, щоб взагалі замінити рф у цьому сегменті. Є вже домовленості з певними країнами”, – розповів Галущенко.

  До речі, Україна вже давно планувала отримати американське паливо. Це мало б статися у 2025 році. Втім, через повномасштабну російську агресію та гостру необхідність розриву усіх зв’язків з росією партнери з США пришвидшили даний процес. Таким чином український “Енергоатом” став першою в світі компанією, якій вдалося замінити російське паливо на радянських реакторах ВВЕР-1000.    Зазначимо також, що багато інших ЗМІ подають дану новину не зовсім коректно. Деякі медіа пишуть, що паливо передано “для 440 реакторів”. Може здатися, що в нас в країні аж 440 реакторів – тоді як насправді стільки реакторів сумарно знаходиться у всіх 32 країнах світу, що мають атомну енергетику. Тоді як Україна має всього 15 реакторів, з яких 6 тимчасово захоплені росіянами (Запорізька АЕС). Міністр енергетики, скоріше за все, мав на увазі два 440-мегаватні блоки Рівненської АЕС.

Ядерне паливо з США: чому це важливо

Нагадаємо, що російська федерація є одним з монополістів на ринках енергоносіїв. До війни фактично вся українська атомна енергетика повністю залежала від поставок російських паливних пакетів ТВЕЛ. Вже потім почалися спроби поступово перейти на американські поставки Westinghouse, що природньо викликало активний спротив москви. Там навіть стверджували, що американська продукція може призвести до ядерної катастрофи через нібито несумісність з нашими (ще радянськими) реакторами. Однак будь-який серйозний енергетик відразу пояснить, чому це повна маячня.    Одним з наслідків вторгення рф до України стала повна втрата “Росатомом” нашого ринку – а він був великим та прибутковим, адже наша держава, нагадаємо, має на території 15 ядерних реакторів. Йшлося про сотні мільйонів доларів доходу щорічно.

Перехід на американську ядерну сировину, як вже зазначив “Інформатор”, не є проблемою. Остання його модифікація уже працювала на українських атомних станціях майже 10 років. Окрім цього, вітчизняні АЕС поки що мають запаси російських “твелів” на кілька років вперед. 

В Міненерго, до речі, обіцяли самотужки виробляти ядерне паливо. Втім, наразі невідомо, чи рухається цей процес, чи ні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Україна вироблятиме ядерне паливо, аби звільнити ринок ЄС від російського – Галущенко
  • Ціни на паливо в Україні сповільнили зростання: скільки коштує бензин, дизель та газ на заправках

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *