Стабільний долар подрожчав, а євро тане на очах: НБУ оновив курс валют на 16 серпня

Національний банк України в середу, 16 серпня, оновив офіційний курс валют. За даними регулятора, американський долар лишається стабільним. Що стосується євро, то ця валюта продовжує дешевшати, як і в попередні банківські дні. Водночас в обмінних пунктах “зелена” валюта дорожчає. 

Про це свідчать дані на офіційному порталі Національного банку України. Згідно з оновленим прогнозом, долар США залишається на незмінних позиціях: від 21 липня курс становить 36,56 гривні та не стає ані вище, ані нижче. При цьому подешевшав злотий (Польща): якщо порівнювати з минулим банківським днем, то різниця складе 12 копійок. Євро за останню добу теж впав у ціні на 4 копійки. 

Курс валют станом на 16 серпня

  • Долар США – 36,5686 гривні;
  • Євро – 39,9658 гривні;
  • Злотий – 8,9044 гривні;
  • Швейцарський франк – 41,6879;
  • Чеська крона – 1,6562 гривні;
  • Юань – 5,0187 гривні.

При цьому слід враховувати, що в обмінних пунктах курс може трохи відрізнятися від даних НБУ. Тому долар, який стабільний за даними НБУ, в обмінних пунктах буде дорожче.

За інформацією порталу Мінфін, 16 серпня в Україні долар США в обмінниках зріс на близько 10 копійок: продають в середньому за курсом 37,70 гривні, а купують – за курсом  37,59 гривні. Що стосується євро, то придбати цю валюту в обмінниках можна в середньому за курсом 41,20 гривні, а продати – за курсом 41,40. 

Прогнози експертів

Аналітики погіршили прогнози щодо курсу гривні на найближчий рік. За даними опитування НБУ, прогноз фінансових аналітиків на найближчі 12 місяців складає 40,26 гривні за долар. При цьому ще в червні прогноз був меншим – 39,54 гривні за долар. 

При цьому начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий зазначив, що до 29 серпня готівковий долар в Україні “штормити” не буде. Проте восени очікуються зміни, які серйозно можуть вплинути на курс. Зокрема, йдеться про можливе повернення до єдиного курсу валют. Експерт заявив, що серпень може стати останнім місяцем “курсового затишшя”. 

“Грубо кажучи, серпень стане “підготовчим” місяцем для подальшої реалізації стратегії НБУ щодо лібералізації валютного ринку. Наразі йдеться про повернення до інфляційного таргетування та плаваючого курсу валют. Водночас ринок готується до вересневих змін, які можуть суттєво вплинути на курс валют”, – пояснив аналітик. 

Нагадаємо, раніше експерти пояснювали, як повернення довоєнних податків вплине на курс гривні. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *