Як будуть мінятися ціни на товари та послуги в Україні найближчим часом: прогноз Кабінету Міністрів

У липні 2023 року, вперше після серпня 2021 року зафіксована дефляція на споживчому ринку. Ціни знизилися на 0,6% за місяць (у червні зросли на 0,8%). У моніторингу основних подій в економіці Кабінету Міністрів України зазначено, чому так сталося, та чи збережеться цей позитивний тренд. 

Як повідомляє Державна служба статистики, в липні зафіксована базова інфляція на нульовому рівні після дефляції 0,1% в червні і інфляції 0,3% в травні і 0,5% в квітні. З початку року інфляція в країні склала 4,0%, базова – 3,2%. Аналітики Кабінета міністрів України пояснюють це такими чинниками:

  • Літня сезонність. В цей період року в україні зазвичай знижуються ціни на овочі, фрукти та яйця. Сталося це і цього року попри зростання світових цін на продовольство. Найбільше сезонне здешевлення відбулося на плодоовочеву продукцію, що не надто радує фермерів.
  • Проблеми з логістикою. Блокада росією українських портів призвела до того, що експорт з України значно ускладнився. Перевантажена залізниця захлинається від вантажів. Тож вивозити продукцію, яка швидко псується, стає надскладним завданням. За словами економіста Олександра Охріменка, “За даними профільних асоціацій сільгоспвиробників, ціни на помідори та огірки в Україні впали нижче собівартості продукції, тому вони просять в уряду дотацій. Крім того, дешевшає олія, яйця, нектарини, лохина, кабачки. Це пояснюється гарним врожаєм та проблемами з експортом. Раніше українські овочі, фрукти та яйця експортували до Європи та Казахстану. Наразі через війну, закриті порти та перевантаженність західних кордонів робити це важко”.
  • Падіння покупної спроможності українців. Аналітики Кабміну обережно називають це “збереження звуженого попиту, що позначилося у групах товарів та послуг непершої необхідності”. В перекладі на зрозумілу мову, це називається брак грошей у громадян.

“Дефляція була б ще відчутнішою, але помітною складовою в структурі грошових витрат домогосподарств було липневе зростання цін на паливо та мастила”, – зазначають аналітики Кабміну.

Експерти паливного ринку пояснюють це здорожчання діями української влади, яка з 1 липня підсилила податкове навантаження на продавців палива, а також зростанням цін на нафту на світових ринках. 

“Загалом відсутність значних шоків попиту та пропозиції, ґрунтоване передусім на керованості та передбачуваності процесів забезпечення споживчого ринку як з боку Держави (у т.ч. контроль за більшістю тарифів на послуги ЖКГ), так і з боку бізнесу, створює підстави очікувати збереження наявного тренду на поступове уповільнення річного темпу інфляції”, – похвалили саме себе аналітики Кабміну.

Як раніше повідомляв Інформатор, на думку аудитора Михайла Крапивка, найближчим часом українцям варто очікувати плавного подорожчання як палива, так і продуктів харчування при стабільному курсі гривні. У середньостроковій перспективі на Україну чекає подорожчання товарів першої необхідності, скорочення робочих місць, початок бізнес-еміграції, що спричинить зниження курсу гривні у співвідношенні з іноземними валютами.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *