Техногіганти скоротили 34 тисячі працівників з початку 2024 року: хочуть більше інвестувати у штучний інтелект

З початку 2024 року технологічні компанії прийняли рішення скоротити штат працівників на 34 тисяч робочих місць. Основну ставку вони роблять на розвиток штучного інтелекту у своїх підприємствах. Лідери галузі, такі як Microsoft, Snap, eBay, і PayPal, оптимізували свої кадрові ресурси.

Про це повідомляє The Financial Times. Зазначається, що за даними вебсайту Layoffs.fyi, який відстежує відтік кадрів в індустрії, техногіганти відмовились від сотень і тисяч співробітників.

Таку стратегію дій вони обрали, аби перенаправити інвестиції у новітні технології, зокрема в ШІ індустрію та показати інвесторами, що вони готові дисципліновано використовувати кошти. Загалом 138 компаній дотрималось такої політики та звільнило свій персонал. Проте, це все ще менше, аніж порівняно з 2022-м роком.

“Ці втрати менші, ніж на початку 2023 року, коли великі технологічні групи, зокрема Meta, Amazon та Microsoft, скоротили штати після бурхливого періоду надмірного інвестування під час пандемії. За даними Layoffs.fyi, у 2023 році в технологічному секторі було скорочено 263 тисячі робочих місць”, – відзначили журналісти видання.

Експерти вважають, що поточні скорочення свідчать про переорієнтацію компаній на ключові інноваційні напрямки, такі як генеративний ШІ, і демонструють намагання зберегти фінансову дисципліну. Очікується, що звільнення будуть продовжуватись.

“У нас купа мертвого дерева. І якби у нас була більш чітка організація, ми могли б зробити більше”, – заявив аналітик Jefferies Брент Тілл.

Доцент кафедри менеджменту Колумбійської бізнес-школи Деніел Кеум заявив, що компанії переоцінюють пріоритетні напрямки для інвестицій і скорочують посади в дорогих, але непрофільних підрозділах. Він навів до прикладу стримінгову платформу Twitch компанії Amazon, яка цього року втратила сотні робочих місць.

“Ми повинні стати більш ефективними, депріоритизувавши деякі з існуючих речей, але ми також повинні інвестувати в деякі нові”, – додав генеральний директор Spotify Деніел Ек.

Стартап про озвучування на основі ШІ отримав інвестиції

Раніше Інформатор повідомляв, що польський стартап ElevenLabs, який розробив технологію штучного інтелекту для дубляжу на 29 мовах, став “єдинорогом”. Компанія отримала інвестиції на суму $80 мільйонів. За менш ніж рік вона змогла досягти оцінки в $1,1 мільярда. Інвесторами стали: американський венчурний фонд Andreessen Horowitz, колишній виконавчий директор GitHub Нет Фрідман, колишній керівник відділу штучного інтелекту Apple Деніел Гросс та інші.

Компанія планує зайнятись створенням студії дубляжу аудіокниг, маркетплейсу голосової бібліотеки та мобільного додатку для читання, розвитком відеоігор, медіапроєктів, кінофільмів. Окрім того, команда проєкту також хоче створити повноцінних ШІ-акторів.

Засновники Instagram закрили додаток для ШІ

Застосунок Artifact, який створили засновники Instagram Кевін Сістром та Майк Крігер, вирішили закрити. Він проіснував менше, ніж рік. Основні функції для читання новин зі штучним інтелектом будуть доступні ще до кінця лютого 2024 року. У додатку вже відключили можливість публікацій та коментарів. Продукт засновників не виправдав високі інвестиції у нього, попри високі оцінки від основної групи користувачів. Надалі Сістром зробив натяк, що він займеться новим проєктом.  Користувачам Artifact новини будуть доступні ще протягом кількох тижнів, після чого його закриють назавжди.

Нагадаємо: коли врешті-решт відбудуться вибори, голосування українців за кордоном можна забезпечити кількома шляхами: “турецьким” із залученням місцевих ТРЦ та “поштовим” – втім, є інші перестороги, що можуть стати на заваді саме масовому голосуванню. Про що мова – каже політичний експерт Микола Давидюк.

 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *