Труба Медведчука: за 13 років українські суди визначилися, хто має бути власником нафтопроводу

Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», який називають «трубою Медведчука». Наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід. 

Нафтопровід був збудований за часів радянського союзу і після проголошення незалежності України мав перейти у державну власність. Однак цього не сталося. Багато років ним користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт». Про це 1 лютого написав у соцмережі голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

«Фонд державного майна намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року. У 2017 році НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, Вищий антикорупційний суд заарештував актив», – повідомив Віталій Коваль.

З 2021 року він знаходиться в управлінні «Укртранснафти». Одночасно з розслідуванням правоохоронних органів, Фонд не раз намагався повернути частину труби у державну власність.

«У 2021 ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на трубопровід. У червні 2023 року суд став на бік Фонду. А вчора Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. Таким чином Україна відстояла своє право на це майно», – заявив голова Фонду.

Нагадаємо, що нафтопродуктопровід «Самара – Західний напрям» був збудований в 1957-1968 роках. Це було основне джерело постачання дизпалива з росії та білорусі. Крім цього, труба використовувалася для транзиту палива до Європи.

Наразі у судовому реєстрі ще немає постанови Верховного Суду. Єдине, що відомо – засідання мало відбутися в останній день січня.

Чергове засідання суду мало пройти 31 січня.

Чергове засідання суду мало пройти 31 січня.

 

Це не перший раз, коли суди розглядають суперечку – кому має належати частини нафтопродуктопроводів «Самара-Західний напрямок» та «Грозний-Армавір-Трудова».

Як труба опинилася у Медведчука

Українська ділянка нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» довжиною 1433 км після розпаду Союзу належала підприємству «Прикарпатзахідтранс». 

«На початку 90-х років про претензії на нього (нафтопровід – ред.) заявила російська «Транснефть». Протягом довгого часу «Прикарпатзахідтранс» залишався підрозділом «Транснефтепродукту» – структурного підрозділу «Транснефти», – писав сайт ВВС.

Секретар Радбезу Олексій Данілов натякав, що до нафтопроводу можуть мати відношення «два громадянина України».

«На території України, починаючи з 1991 року, існує продуктопровід протяжністю 1433 км…, який дивним способом до цього часу не опинився у власності держави. Більше того, через процедуру певних маніпуляцій він дивним шляхом опиняється в руках приватної компанії, яка має закордонне походження, але керують цим продуктопроводом два громадянина України», – казав Данілов на одному з телеефірів.

Згодом через трубу на Медведчука наклали санкції. Але він заперечував, що взагалі мав до неї відношення: «Ні, ніколи взагалі (не мав відношення до нафтопроводу – ред.). Навіть до 1991 року».

Проте з’явилося «прослуховування» на той час голови політради «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука. І в ньому йшлося, зокрема, про нафтопровід.

 

Нібито на початку 2015 року Медведчук розмовляв про долю труби з керівником компанії «Транснєфть» Миколою Токарєвим. Він запевняв, що магістраль українські суди повернуть у російську власність. Й так і сталося.

«Зокрема, у квітні 2015 року Медведчук запевняє Токарєва, що Верховний Суд поверне справу назад до суду першої інстанції. При цьому так і сталося. Суддя Рівненського господарського суду скасовує рішення про націоналізацію «труби» і повертає її російській «Транснафті»», – йдеться у матеріалі сайту «Слово і діло». 

У бесідах Медведчук не раз згадував про якогось «головного». Ймовірно, мова йшла про п’ятого президента Петра Порошенка. Однак він будь-яку причетність до цього заперечував.

Інформатор писав, що суд у Хорватії постановив передати Україні яхту Royal Romance Медведчука за понад 8 мільярдів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *