Юністрім не приймаєм: іноземні банки відмовляються працювати з платіжною системою РФ – Єрмак пояснив наслідки

Через санкції США росіяни втратили один з основних способів виведення коштів за кордон – іноземні банки оголосили про відмову приймати платежі з рф через систему “Юністрим”.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

За словами очільника ОП, минулого тижня банк-оператор “Юністриму” потрапив під санкції США – це був один з останніх доступних росіянам каналів з виведення коштів за кордон.

“Банки іноземних країн масово оголошують про відмови приймати платежі з рф через систему “Юністрим”… Перекази за кордон через “Юністрим”, яка до війни забезпечувала до 40% таких операцій і була одним із лідерів ринку, призупинили щонайменше три грузинські банки”, – повідомив голова ОП.

За словами Єрмака, грузинський TBC bank припинив працювати з “Юністрим” ще 21 липня, а у понеділок, 24 липня, з системою припинили роботу Bank of Georgia і Liberty bank — два найбільші в Грузії за розміром активи.

Також від роботи з “Юністримом” відмовилися:

  • У Вірменії 4 з 18 банків;
  • В Узбекистані – “Іпотека-банк”, Капіталбанк та “Халк-банк”;
  • У Казахстані прийом та відправлення грошей припинив державний поштовий оператор “Казпошта”.

Також ЗМІ повідомляли, що три найбільші банки Молдови – MAIB, Moldindconbank та Victoriabank – також припинили роботу з російською системою грошових переказів.

Сам “Юністрим” зупинив перекази до Грузії, Туреччини та Ізраїлю, додав Єрмак.

Санкції проти росії

Нагадаємо, за минулий рік чистий відтік валюти з росії становив $239 млрд, причому з них $13 млрд — у довоєнному січні, а за першу половину 2023-го — ще $27 млрд. Темпи втечі валюти досягли 13% ВВП.

20 липня стало відомо, що Європейський союз запровадив нові санкції проти росії разом із Сполученими Штатами Америки, Великою Британією та Канадою. У відповідні списки потрапили різні особи, компанії та організації.

Водночас після заклику відомого мільярдера Річарда Бренсона, Великобританія вирішила зняти санкції з російського бізнесмена, власника “Тинькофф банку” Олега Тінькова. За повідомленням британського Управління щодо здійснення фінансових санкцій (OFSI), бізнесмен був офіційно виключений зі списку осіб, що перебувають під санкціями.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *