Від одного підпису Зеленського залежить довіра бізнесу до обіцянок держави: прогноз аудитора Крапивка

Аудитор Михайло Крапивко зазначає, що наразі всі чекають, чи підпише президент Зеленський прийнятий ВР сумнозвісний законопроєкт №8401, який повертає податки та перевірки на рівень мирного часу. Якщо підпише, то з 1 серпня буде скасована спрощена система оподоткування на 2%, можуть розпочатися перевірки бізнесу. Все це погіршить економічну ситуацію в україні та остаточно знищить довіру бізнесу до держави. 

“Зараз останній тиждень липня. Враховуючи, що проголосований Верховною Радою законопроєкт №8401 повинен почати діяти з 1 серпня, бізнес чекає рішення президента Зеленського. Він може його підписати, чи накласти вето. Економіка України з цього приводу в напруженому стані. Звичайно, всі підприємці сподіваються на вето”, – сказав Михайло Крапивко. 

На думку аудитора, вступ в дію цього закону призведе до негативних наслідків для економіки через посилення податкового тиску. Але найголовніше те, що вступ цього закону в дію призведе до зневірення бізнесу в обіцянках з боку держави. 

“Всі пільги, які відміняє цей закон, були надані у березні 2022 року з обіцянкою зберегти їх на весь період дії воєнного стану та 90 днів після його скасування. Якщо держава ставиться до своїх обіцянок як до цяцянок, тобто моє слово: хочу дав, хочу забрав, то і бізнес буде так само відноситься до держави”, зазнавив Михайло Крапивко. 

За словами аудитора, на цьому тижні підприємці переглядають свої ризики, прораховують нові моделі господарювання і розраховують, якою має стати ціна їх товарів та послуг. 

“Крім того, йдуть розрахунки, чи зможе бізнес зберегти робочі місця в тій кількості, яка є на даний момент. Чи зможуть вони зберегти реальні доходи своїх працівників хоча б на нинішньому рівні”, – сказав Михайло Крапивко. 

Повернення податків мирного часу 

30 червня 2023 року попри різку критику Верховна Рада прийняла податковий законопроєкт № 8401, поданий кабінетом Міністрів 31 січня 2023 року. Він передбачає скасування 2% єдиного податку та частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. 

Щоб цей законопроєкт набув силу закону, його мають підписати спочатку голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, а потім президент Владимир Зеленський. Але народний депутат Дмитро Разумков подав проєкт постанови про скасування результатів голосування у другому читанні та в цілому за законопроєкт №8401, чим заблокували його подальший розгляд. Але минулого тижня ВР скасувала цю блокуючу постанову. В результаті спікер парламенту Руслан Стефанчук підписав законопроєкт та направив його на підпис Президенту. 

Раніше Інформатор детально писав, що передбачає законопроєкт № 8401.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *