В МЗС пояснили, чи вплине ситуація довколо тимчасового бюджету США на допомогу Україні

В неділю, 1 жовтня, Конгрес США остаточно затвердив так званий “тимчасовий бюджет” – фінансову програму на наступні 45 днів. В цьому документі немає фінансування для України на суму 6 мільярдів доларів, яку спочатку пропонували демократи. Втім, нічого аж надто страшного не стралося і підтримка Штатів зберігається, кажуть в нашому МЗС.

Про це повідомив речник українського МЗС Олег Ніколаєнко в своєму Facebook-акаунті. Він зазначив, що інші статті американських витрат на нашу країну зберігаються. 

Так, спікер української дипломатії зазначає, що ситуація з тимчасовим бюджетом США не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше. Наразі це близько 1,6 мільярдів доларів на оборону та 1,2 мільярди доларів прямої бюджетної підтримки.

Окрім цього, не варто забувати окремі статті витрати на гуманітарні та енергетичні проєкти. Все це також має залишитися, запевняє Ніколаєнко. До того ж, окремим документом була прийнята допомога Україні на суму в 300 мільйонів доларів. 

А от шатдаун, якби він сьогодні стався у США, міг би мати негативний вплив на всі подальші програми підтримки України. Зараз наша дипломатія активно працює з партнерами, аби всі кошти, які передбачені на подальше фінансування нашої держави, були втілені в головному бюджеті, який прийматимуть після завершення терміну дії тимчасового.

“Не забуваємо, що в США зараз тривають внутрішньополітичні дискусії, повʼязані із американським політичним процесом. Підтримка України залишається непохитно міцною як в Адміністрації США, так і в обидвох партіях і палатах Конгресу США, а головне – серед американського народу”, – резюмував Ніколаєнко.

Шатдаун чи допомога Україні: що коїться в американському парламенті

Зазначимо, що речник нашого МЗС висловився не зовсім коректно. Безумовно, Сполучені Штати продовжують всебічну підтримку нашої країни в боротьбі з російським агресором. Однак “непохитно міцною” її назвати, на жаль, не можна.

Так, 29 вересня в Америці завершився складний та гучний бюджетний процес в Палаті представників. Це нижня палата американського парламенту. Сполучені Штати перебували перед загрозою шатдауну. Це призупинення роботи всіх державних органів країни до тих пір, допоки на них не буде затверджене необхідне фінансування. Простою мовою, на деякий час весь апарат Сполучених Штатів “встає”, що викликає політичну кризу.

Палата представників врешті проголосувала закон про бюджет на 45 наступних днів. Вранці 1 жовтня документ було підтримано в Сенаті. Тобто, шатдауну цьогоріч не буде. Все б нічого, однак в цьому документі немає допомоги Україні. Причому допомоги досить значної – в 6 з гаком мільярдів доларів. 

Це, звичайно, викликає в Києві певну занепокоєність. Однак і серед окремих політичних кіл США є несприйняття подібних витрат, адже у початковому вигляді парламентарі пропонували виділити Україні більше грошей (6,15 мільярдів доларів), ніж на допомогу американцям після стихійних лих (5,99 мільярдів доларів). 

Це викликало невдоволення перш за все республіканців – і особливо фракції трампістів. Врешті вони “дотиснули” демократів, а нижня палата проголосувала закон, з якого прибрали гроші для України. Залишалася певна надія на те, що в Сенаті це рішення заперечать, однак там тимчасовий бюджет все ж затвердили, причому без особливих дебатів.

Цікаво, що на викресленні допомоги Україні спочатку наполягали саме республіканці. Однак вже в останній момент 91 представник Республіканської партії проголосував проти навіть тої редакції законопроєкту, яку їхня ж політсила й лобіювала. Переважно це була трампістська група. Тож є всі підстави вважати, що частина республіканців була зацікавлена в шатдауні, який створив би проблеми політико-економічного характеру перш за все для адміністрації Байдена.

Врешті допомогу в 6 мільярдів для України так і не заклали в бюджет – це вже очевидно. Законопроєкт прийнятий обома палатами Конгресу та підписаний президентом Байденом. Однак в чому Ніколаєнко правий – так це в тому, що сама по собі допомога не припиняється, а лише урізається на певний час та, на жаль, на досить відчутну суму. Але інші програми продовжують діяти. Втім, факт того, що сталося в Конгресі 29-30 вересня є ознакою певних проблем між Києвом та Вашингтоном, які, в свою чергу, випливають з внутрішньополітичної ситуції в Америці напередодні президентських виборів 2024 року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Конгрес не затвердив допомогу Україні: що таке “шатдаун” та якими були основні моменти голосування за тимчасовий бюджет США
  • Палата представників США прийняла тимчасовий бюджет: чи зникне допомога Україні
  • В Офісі президента розповіли, чи задоволені США українським контрнаступом

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *