В ОП хочуть ввести податок на зняття готівки та перерахунок коштів на картку – Длігач

В Україні можуть запровадити нову податкову реформу, до якої додадуть податок на зняття готівки для фізичних осіб, а також податок на транзакції. Про це в інтерв’ю Інформатору розповів доктор економічних наук Андрій Длігач. Експерт повідомив, що на зміну реформі 10-10-10, ймовірно, прийде нова – антикорупційна – реформа, яка виглядає як 20-20-10+.

“Є реформа, якою зараз опікується Офіс Президента. Вона називається “антикорупційна реформа”. І там формат виглядає дещо інакше. Там, наскільки я розумію, податок на додану вартість буде залишатися на рівні 10%, але як виключення, бо базова ставка буде 20%. Податок на доходи фізичних осіб буде 20% і податок на прибуток 10%”, – пояснив Андрій Длігач.

До цієї реформи також пропонують додати податок на зняття готівки та податок на транзакцію для фізичних осіб. Відповідно, реформа зараз виглядає 20-20-10+.

“Мізерний, але, тим не менш, податок на перерахування грошей. – Зауважив експерт. – Побачимо текст цього законопроєкту і тоді будемо говорити. Бо поки моделювати ми навіть не можемо, тому що не знаємо цифри, які будуть там зрештою”.

А що з реформою 10-10-10?

Андрій Длігач пояснив, що запропонована Українським інститутом майбутнього, реформа 10-10-10, яка передбачала заміну ПДВ на податок з кінцевих продажів, “на жаль, не може бути впроваджена через обов’язки України гармонізувати податкове законодавство з Європейським союзом”.

“Ми не можемо позбутися ПДВ. Хоча сама реформа за нашим моделюванням показує непоганий результат. Дуже непоганий”, – підкреслив експерт.

Нагадаємо, у серпні 2022 року стало відомо, що Офіс президента України обговорює нову концепцію податкової реформи, яка передбачає різке зниження податків. Модель отримала назву “10-10-10”: 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО і 10% – ПДВ. Також планувалось скасування ЄСВ і військового збору розміром 3%.

Пізніше, у вересні глава фракції Слуга народу в Верховній Раді Давид Арахамія дав зрозуміти, що 10-10-10 не ухвалюватимуть, бо її автори не надали жодних розрахунків, а Захід не підтримає.

Проте у червні 2023 року Президент України Володимир Зеленський сказав, що йому подобаються пропозиції щодо податкової реформи за схемою 10-10-10, але її впровадження можливе лише після війни.

“Тому що війна. Тому що є домовленість із Міжнародним валютним фондом. Тому що ми – дотаційна економіка. Тому що ми не встановлюємо правила наразі, коли наша економіка не генерує гроші, а нам дають гроші. Тому що ми виплачуємо пенсії за рахунок інших країн. Тому ми маємо рахуватися. Ось і все”, – сказав він на пресконференції в Києві, відповідаючи на запитання, чому ця реформа не може бути реалізована наразі.

На думку Президента, реалізація реформи допоможе відновленню України.

Нагадаємо, що головна мета цієї реформи — зменшення податкового тягаря на бізнес та громадян, що в свою чергу може вплинути на зростання економіки, збільшення інвестицій та створення нових робочих місць.  

Андрій Длігач

Андрій Длігач — український підприємець, доктор економічних наук та громадський діяч. Засновник групи компаній Advanter Group та міжнародної бізнес-спільноти Board, співзасновник Центру економічного відновлення.

З 2022 року — голова Ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, що об’єднує 95 бізнес-асоціацій та клубів, а з 2023 року — стратегічний радник з питань розвитку бізнесу та інвестицій на громадських засадах в UkraineInvest.

Андрій Длігач разом зі своєю командою представив альтернативну версію податкової реформи. Вона називалася 15-15-18. За словами економіста, ця реформа базувалася на моделюванні поведінкового бюджету і вона дозволяла вийти на траекторію розвитку додаткового + 1% до ВВП збалансованого бюджету та зростання кількості робочих місць і інвестицій – приблизно на 2% у доволі тривалій перспективі.

“Ця реформа була використана, коли обгрунтовувалась декорупційна податкова реформа, але зараз вона наде не винесена як законопроєкт бо ми зі свого боку запропонували інший підхід. А саме – розробити спільну громадську альтернативу тому що зараз робиться в Офісі Президента. Точніше – створити майданчик, де ми могли б об’єктивізовувати та моделювати всі пропозиції з точки зору податків”, – додав Андрій Длігач.

Наразі тестування моделі реформи 15-15-18. Експерт сподівається, що упродовж вересня вони зможуть вийти на єдину позицію аналітичних кіл країни.

Інтерв’ю брала: Ірина Логуш

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи встигне Верховна Рада прийняти закон про податкові перевірки бізнесу з 1 жовтня в Україні – прогноз народного депутата
  • З 1 жовтня Кабмін повертає податкові перевірки: пояснюємо, чого чекати підприємцям
  • В Україні збільшать мінімальну зарплату – як зростуть податки
  • Накопичувальна пенсія: як її планують запроваджувати та як вона змінить пенсійну систему України

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *