В Україні хочуть змінити правила індексації пенсій — як це вплине на виплати

В Україні щороку проводять індексацію пенсій, щоб збільшувати виплати. Проте ці надбавки до пенсій важко назвати відчутними. Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович зазначила, що на сьогодні це просто “мізер” і правила треба змінювати.

Про це очільниця Мінсоцполітики розповіла в інтерв’ю виданню “Укрінформ”. Вона підкреслила, що алгоритм нарахування пенсій в Україні потрібно змінювати. На її думку, лише так можливо відновити справедливість. За словами Жолнович, чинна формула розрахунку на основі індексацій дуже занижує реальний розмір заробітку.

“Скажімо, пенсія в 2000-му в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно “відстає”, і це несправедливо”, — переконана міністерка соціальної політики.

Слід зазначити, що якщо середній розмір пенсії в Україні близько 3,5 тисяч гривень, то рівень середньої заробітної плати вже понад 15 тисяч гривень. За словами Оксани Жолнович, уряд вже почав розробляти новий алгоритм нарахування пенсій. Наразі деталей невідомо, але міністерка наголосила, що алгоритм буде спиратися на страховий стаж людини та сплачені внески.

Наступного року індексація пенсій може не відбутися

Раніше очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович казала про те, що уряд на 2024 рік має плани провести індексацію пенсійних виплат. Адже ця вимога щодо перерахунку передбачена законодавством. Проте, враховуючи повномасштабну війну, ці плани наразі не дуже точні.

“Цьогоріч ми її зробили. Наступного року намагатимемося також, але складно сказати, що чекатиме нас на початку весни після ще однієї складної зими. Тому поки що плануємо, а життя покаже”, – зазначила Оксана Жолнович.

Також розповідалося, як змінився “споживчий кошик” пенсіонерів після весняної індексації виплат. Зазначалося, що розмір середньої пенсії складає 3,5 тисячі гривень. Водночас цей показник в результаті індексації піднявся на приблизно 500 гривень. Проте паралельно з цим подорожчала низка товарів першої необхідності. Зокрема, вартість хліба зросла на 20% (з 20 до 25 гривень приблизно за один білий батон). Гречка також подорожчала на 30%, а курячі яйця піднялися в ціні на 73% – з 40 до 70 гривень за лоток. Враховуючи подорожчання й інших товарів та послуг, індексація для пенсіонерів є не дуже відчутною.

Нагадаємо, раніше Інформатор пояснював, кому збільшили пенсійні виплати з липня 2023 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *