Попит всередині країни зростає, став доступним ринок Європейського Союзу.
Ціни на цукор ростуть. Фото: Getty Images
В Україні заводська відпускна ціна цукру коливається в межах 24,60–25,30 грн/кг, але очікується додаткове підвищення. Про це повідомили аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, утвореного при Всеукраїнській аграрній раді.
Експерти відзначають, що на ринок впливає кілька основних факторів. По-перше, зростає внутрішній попит, по-друге, відкрився ринок Європейського Союзу.
«Наразі чимало заводів набувають квот на європейський ринок. Водночас українські виробники ще до відкриття ЄС налагодили зовнішні поставки – ми експортували товари до Туреччини, Камеруну, Кот-д’Івуару, Індонезії та Ізраїлю. Попит з боку цих країн залишається, а додатковий інтерес з боку Європи лише підсилює ціновий сплеск», – зазначає ПУСК.
Ціни також зазвичай залежать від сезонних тенденцій. З початку року і до середини літа спостерігається зростання котирувань.
«Сезонно ми спостерігаємо зростання котирувань із січня по червень-липень. Враховуючи поточну динаміку ринку, умовні ціни можуть зрости до 27–28 грн/кг з ПДВ», – стверджують експерти.
Таким чином, інтенсивний експорт разом із звичайним сезонним впливом створює умови для подальшого зростання цін на український цукор.
У 2024 році українські виробники досягли історичного рубежу в експорті цукру, поставивши на міжнародні ринки 746,3 тис. тонн продукту, отримавши дохід у розмірі $419 млн грн.