В Україні рекордно зросла кількість виданих іпотечних кредитів: що стало причиною

В Україні значно збільшилася кількість схвалюємих банками іпотечних кредитів (гроші на придбання житла). Основною причиною експерти називають реалізацію державної урядової програми “єОселя”. 

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України (НБУ) з посиланням на результати щомісячного опитування банків. Зазначається, що обсяг та кількість іпотечних кредитів в червні-місяці поточного року зросли більше ніж вдвічі порівняно з травнем.

“У регіональному розрізі найбільше іпотечних кредитів у червні видано в місті Києві та Київський області – 223 договори на загальну суму 377,9 млн грн (50,1% від загального обсягу), Львівській (25 договорів на 41,8 млн грн), Рівненській (30 на 41,6 млн грн) та Вінницькій (26 на 37,5 млн грн) областях”, – йдеться в повідомленні НБУ по результатам опитування.

Всього ж за перший місяць літа українські банки видали сукупно 527 таких кредитів на загальну суму понад 754 млн грн. При цьому середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами становила в червні 7,9% (у травні – 8,1%).

Інфорграфіка від НБУ

Інфорграфіка від НБУ

Опитування регулятор проводив у липні 2023 року. Відповіді надали 26 банків, частка яких у загальному валовому іпотечному портфелі на кінець 2021 року становила 94,9%. 

Що таке програма “єОселя” та хто може отримати пільговий кредит

“єОселя” – це спеціальна урядова програма доступного іпотечного кредитування для населення. Вона запрацювала в жовтні 2022 року. За цей час нею скористувалася вже майже тисяча українських родин. Загальна сума виданих кредитів сягає близько 1,5 мільядрів грн. 

Податися на програму може кожна українська сім‘я, яка не має власного житла. Втім, не все так просто, і щоб стати учасником “єОселі”, слід відповідати деяким критеріям:

  • бути громадянином України віком від 18 до 70 років;
  • бути платоспроможним;
  • володіти нерухомістю менше 52,5 квадратних метрів (додатково – 21 квадратний метр на кожного наступного члена сім’ї);
  • не перебувати під санкціями;
  • не брати участь в інших подібних державних програмах.

Пріоритет надається, перш за все, ветеранам війни з росією, членам їхніх родин та внутрішньо переміщеним особам (біженцям). 

Раніше ми писали, що Кабмін розширив перелік тих верств населення, які можуть претендувати на доступну іпотеку. “Інформатор” також повідомляв про зростання в Україні популярності приватного кредитування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *