ЄС може ввести санкції проти Польщі: яка причина

Якщо Польща продовжить дію свого фактичного ембарго на експорт українського зерна, окремі держави Європейського Союзу готові будуть ввести проти Варшави штрафні санкції. Зазначається, що таких країн може бути близько двох десятків. 

Про це повідомляє польське видання RMF FM. Україна дану інформацію поки що не коментувала.

Позиція польської влади щодо українського зерна залишається такою ж, якою і була. Варшава вимагає заборони на експорт, а якщо офіційний Брюссель цього не підтримає, поляки готові вводити односторонні обмеження. Зазначається, що рішення Варшави буде рівносильним прямому порушенню законодавства ЄС та вимог Єврокомісії.

“За це Польщі можуть загрожувати штрафні санкції, однак їхнє застосування передбачає тривалу процедуру”, – йдеться в матеріалі.

Журналісти пишуть, що в польської влади є певні побоювання щодо санкцій. Окремі країни Євросоюзу точно не оцінять такого кроку Польщі. Тож перспектива введення штрафних обмежень є досить реальною. Доєднатися до цього процесу можуть до двох десятків європейських країн, що навряд чи зарахується в плюс польському урядові напередодні важливих осінніх парламентських виборів. 

“На такий крок (введення санкцій – ред.) може зважитися, наприклад, Німеччина, але не тільки вона. Більшість країн виступають проти продовження заборони на імпорт зерна з України”, – йдеться в матеріалі.

Ембарго Польщі на українське зерно: що відбувається

Не дивлячись на партнерські та навіть дружні відносини між Києвом та Варшавою, остання іноді веде собі, кажучи дипломатичною мовою, не зовсім по-товариськи. Так, у квітні поточного року Польща першою з європейських країн повністю заборонила ввезення в країну українського збіжжя. Причому не тільки на продаж, але й навіть на транзит.

Офіційна позиція Варшави – це сталося через протести місцевих аграріїв, які хочуть захистити своє виробництво. Це зрозуміла та аргументована позиція, адже кожна держава перш за все думає про свою економіку та свій бізнес. Однак в такому разі незрозуміло, через що заборонений банальний транзит. Також дане рішення польського уряду є порушенням указу ЄС про вільний доступ продукції з України під час війни.

Потім це рішення було підтверджено Єврокомісією, яка у травні 2023-го заборонила імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику до Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Болгарії. Заборона діятиме до 15 вересня – тобто ще декілька тижнів. Однак Польща наполягає на її пролонгації щонайменше до кінця поточного року.

В сумі з фактичним припиненням дії зернової угоди, через що Україна щомісяця втрачатиме як мінімум кількасот мільйонів доларів експортної виручки, подібна політика найближчих партнерів виглядає досить некоректною. 

Раніше ми писали про Ердогана, який не полишає надій реанімувати зернову угоду. Також питання експорту нашого зерна розглядалося на недавній нараді у Зеленського.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *