В Україні різко сповільниться зростання цін: в НБУ оновили прогноз

Національний банк України прогнозує, що до кінця 2023 року сповільниться зростання споживчих цін. Воно має становити 10,6%.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний на брифінгу, який транслювали на YouTube. Очікувалося, що зростання становитиме 14,8%.

В оновленому прогнозі йдеться, що у 2024 році інфляція сповільниться до 8,5% (попередній прогноз – 9,6%), а у 2025 році інфляція становитиме 6,0%. Пишний наголосив, що за динамікою першого півріччя покращився прогноз інфляцій і на поточний рік.

“Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні. НБУ забезпечуватиме стійкість валютного ринку та достатній рівень привабливості гривневих активів, що обмежуватиме ціновий тиск”, – зауважив він.

Однак надалі зниження відбуватиметься повільніше. Це пов’язано з вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування пального та підвищенням цін на електроенергію для побутових споживачів у червні. Крім того, на цінову динаміку теж вплинуть російські атаки на півдні України.

В НБУ прогнозують, що тенденція до зниження інфляції збережеться. Зменшення безпекових ризиків допоможе відновити оптимальні логістичні шляхи, розширити виробництво та наростити врожаї. Також це відкриє шлях для відновлення припливу інвестицій в Україну.

“Сповільненню інфляції сприятиме і подальше зниження світових цін, зокрема на енергоносії. Зазначені чинники переважать проінфляційний вплив пожвавлення внутрішнього попиту, зростання заробітних плат та коригування деяких житлово-комунальних тарифів у післявоєнний період”, – підсумував глава НБУ.

Ціни в Україні

У червні ціни на продукти харчування зросли на 0,1% у порівнянні з травнем. Це найменший рівень зростання з початку року, але, ймовірно, тепер на українців чекає новий сплеск цін. На це вплинуть здорожчання електроенергії та пального.

Яйця можуть знову піднятися в ціні до 70-75 гривень за десяток. Такого подорожчання варто очікувати вже восени. Такий прогноз пов’язаний з підняттям цін на корми, препарати, електроенергію і т.д.

Крім того, наразі на ринках спостерігається зниження вартості на баклажани, кабачки, буряк, моркву, капусту, картоплю та перець. Водночас подешевшали лимон, лохина і банан.

Також Міністерство економіки і торгівлі України розробило новий проєкт, який може змінити ціни на алкогольні напої. Згідно з цим проєктом, ціни на деякі види алкоголю можуть підвищитися.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *