НБУ знизив облікову ставку вперше за понад рік

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 25% до 22% з 28 липня. Це перше подібне рішення регулятора за понад рік.

Про це йдеться у пресрелізі Нацбанку.

“НБУ розпочав цикл зниження облікової ставки раніше за квітневий прогноз. Це стало можливим завдяки формуванню необхідних передумов”, – заявив регулятор.

В НБУ зазначили, що попередні заходи регулятора сприяли пожвавленню конкуренції банків за строкові заощадження в гривні – банківські ставки за гривневими вкладами влітку продовжували підвищуватися.

“Водночас стрімке зниження інфляції та стабільна ситуація на валютному ринку мотивували вкладників дедалі більше переорієнтовувати свої заощадження на вкладення у національній валюті”, – розповіли в Національному банку.

Окрім цього завдяки міжнародній допомозі посилилася спроможність НБУ забезпечувати стійкість курсу, що впливає і на оптимізм вкладників.

“Оновлений макропрогноз НБУ передбачає подальше зниження облікової ставки. Це відбуватиметься поступово, щоб не зашкодити тенденції до сталого зниження інфляції та стійкості валютного ринку. Головною передумовою цього є підтримання достатньої привабливості гривневих активів, що забезпечуватиме захист заощаджень в національній валюті від інфляційного знецінення”, – додали в НБУ.

Згідно з презентацією НБУ, облікова ставка в І кварталі 2024 року може бути знижена до 18%.

Економіка України: останні новини

Банкіри у липні прогнозують курс гривні протягом наступних 12 місяців на рівні 40,54 гривні за долар. Крім того, фінансові аналітики очікують на курс 39,54 гривні за долар (прогноз за червень), населення України – 39,66 гривні за долар (дані за червень), а керівники підприємств – 40,43 гривні за долар (травень).   Банкіри також покращили очікування зростання споживчих цін у наступні 12 місяців до 13,6% із 17,4% у квітні. Фінансові аналітики очікують на інфляцію 13,5% (прогноз за червень), населення України – 14,0% (дані за червень), а керівники підприємств – 15,7% (травень).   Раніше ми писали, що Нацбанк ввів в обіг нову банкноту 1000 гривень. Крім того, повідомлялося, що після націоналізації Сенс Банку бюджет втратить до 5 мільярдів гривень від грального бізнесу.   Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *