В Україні введуть бальну систему нарахування пенсій: коли та як вона працюватиме

Пенсійна система в Україні може змінитись. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду 22 вересня. В Україні буде проведена пенсійна реформа, яка забезпечить солідарну пенсію не нижче 30% за середню заробітну плату протягом життя пенсіонера. 

Про це повідомляє прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Йдеться про те, що разом з накопичувальною складовою – пенсіонер отримав не менше 50% його середньої заробітної плати протягом життя.

Зазначається, що з 1 березня 2024 року уряд вже вдруге проведе індексацію пенсій під час повномасштабної війни. У 2024 році планується зробити індексацію та загалом всю солідарну систему більш зрозумілою, аніж зараз, повідомив Шмигаль. Для нарахування пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє різницю між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. 

Як працюватиме бальна система нарахування пенсій

Усі працевлаштовані громадяни віддають податки в Пенсійний фонд. Відповідно кошти, які бере держава, будуть перераховані у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент. 

“Якщо ви платили внески з зарплати, яка є середньою по країні, отримаєте 10 балів, вище середньої зарплати отримаєте, наприклад, 12% або ще більше. Менше середньої зарплати – значить буде менше 10, наприклад, 8. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватися назад вже у пенсію відповідно до актуальної, середньої зарплати буде встановлюватися відповідний розмір пенсії”, – повідомив Шмигаль.

Останні ініціативи по зміні пенсійної системи

У Кабміні планують запровадити обов’язкове пенсійне накопичення для українців до кінця року. Це питання є пріоритетним для уряду на 2023 рік. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович  розповіла, що солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

У Верховній Раді зареєстровано Законопроєкт “Про накопичувальне пенсійне забезпечення” (№9212), яким пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

Управління активами недержавний пенсійних фондів, відповідно до документу, буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами. Зберігання пенсійних накопичень буде здійснюватися авторизованими 4 банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації. З 2026 року учасники системи зможуть самостійно обирати недержавний пенсійний фонд, в якому вони будуть формувати свої пенсійні накопичення.

Також повідомлялось, що в України пропонується встановити обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення. Це стосується всіх людей до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь таких найманих працівників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Пенсія в Україні становить близько 70 євро, а в 2010 році була 120 євро: як Пенсійний фонд робить перерахунок
  • Накопичувальна пенсія: як її планують запроваджувати та як вона змінить пенсійну систему України
  • Чи буде у вас пенсія? Як онлайн перевірити, чи сплачує роботодавець внески до Пенсійного фонду – інструкція

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *