В Україні збільшать мінімальну зарплату – коли та на скільки

Наступного року в Україні очікується збільшення розміру мінімальної заробітної плати. Відбуватися це буде в два етапи. Спочатку збільшення буде на початку 2024 року, а після цього — влітку. Стало відомо, як зміниться “мінімалка”.

Про це в соціальній мережі розповіла колишня очільниця Податкового комітету Ніна Южаніна. Зазначається, що вже відомий прогноз Міністерства фінансів України щодо того, які мінімальні зарплати на 2024 рік в Україні будуть затвердженні. Скоріше за все, збільшення “мінімалки” в Україні очікується таке (наразі це ще не стало офіційним рішенням): 

  • З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата підвищиться до 7 100 гривень;
  • З 1 липня 2024 року вона зросте до 8 000 гривень.
  • З 1 січня 2025 року “мінімалку” підвищать до 8 370 гривень;
  • З 1 січня 2026 року мінімальна зарплата становитиме 8 956 гривень.

Водночас треба зважати, що підрахунок бюджету наразі відбувається без врахування витрат на військові потреби. Ці витрати урядовці та депутати будуть розраховувати окремо. Що стосується мінімальної зарплатні, то наразі є різні прогнози щодо її збільшення.

Наприклад, Міністерством економіки України пропонується встановити розмір мінімальної заробітної плати наступного року на рівні 7 554 гривень. При цьому Національний банк України спрогнозував підвищення “мінімалки” в 2024 році до 7 665 гривень, а в 2025 – до 8 200 гривень. 

“До 15 вересня 2023 року, коли уряд має подати до Верховної Ради проєкт державного бюджету на наступний рік, залишилося чекати не довго. Тоді й дізнаємося про закладені в нього параметри соцстандартів”, – додала Ніна Южаніна.

Заробітна плата в Україні

За даними Пенсійного фонду України, середня зарплата громадян станом на червень становила вже 16 012,4 гривні гривень. При цьому на початку року показник становив 13 780 гривень. Тобто, за перше півріччя показник зріс на 2 231,1 гривні. Ситуацію прокоментував голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

“Найважливіший висновок із даних ПФУ полягає в тому, що червень став першим місяцем з початку війни, в якому реальна зарплата (з урахуванням інфляції) зросла проти аналогічного періоду минулого року”, — зазначив народний депутат.

При цьому на українському ринку говорять про гострий дефіцит кваліфікованих кадрів. За даними директора з комунікації з пошуку роботи Work.ua Максима Пилипенка, спостерігається нестача професіоналів. Найбільше зараз потрібні лікарі та інші медичні фахівці, бізнес-аналітики та маркетологи. 

“Найбільшу конкуренцію ми спостерігаємо на посадах, які передбачають віддалену роботу. Це діджитал-фахівці – копірайтери, SMM-менеджери. Також висока конкуренція в ІТ-сфері, багато програмістів. Це пов’язано з тим, що сьогодні ІТ в Україні переживає нелегкі часи, існують певні ризики, тому компанії роблять певні кроки”, – зазначив експерт. 

Водночас вакансій стало більшати. Зазначається, що ринок праці в центральних областях повністю відновився, а в західних регіонах навіть зріс на більш як 150%. У прифронтових областях зростання кількості вакансій відбувається повільніше – відновлення складає близько 40-60%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Коли закінчиться війна та що буде з економікою, цінами й зарплатами. Прогнози та перші ціфри бюджету – 2024
  • Незадоволені зарплатами від 6 тисяч доларів і вище – айтівці розповіли, як змінилися їх доходи в період війни
  • З юристів і економістів – у робітники. В Україні можна будет швидко підтвердити професійні навички, навіть якщо ви ніде не вчилися
  • В Україні підвищили зарплати бюджетникам на небезпечних територіях: хто отримає надбавку

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *