ЦВК готується до виборів: оголошено тендер на налагодження роботи реєстру виборців

Центральна Виборча Комісія України замовила тендер на закупівлю серверного обладнання для налагодження роботи реєстру виборців на суму 3,3 млн гривень. Відповідний договір про закупівлі було опубліковано 25 серпня.

Таку інформацію розміщено на порталі публічних закупівель Prozorro. Там сказано, що за “програмний продукт технічної підтримки серверного обладнання ORACLE центру обробки даних автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи “Державний реєстр виборців” ЦВК готова заплатити 3 млн 307 тис. 728,80 гривень. До того ж Центрвиборчком потребує відладки серверів Держреєстру виборців у дуже стислі терміни: торги заплановані на початок вересня, а майбутній підрядник повинен буде все зробити вже до 1 жовтня.

ЦВК готується до виборів: оголошено тендер на налагодження роботи реєстру виборців 1

Оголошення подала керівниця відділу договірної роботи юридичного управління Секретаріату Центральної виборчої комісії Розвадовська Наталія Олександрівна. Відкриті торги з особливостями призначені на 4 вересня 2023 року. 

Вибори-2024?

Конституцією України передбачено, що президентські вибори, а також вибори до Верховної Ради повинні проводитися раз на п’ять років. Востаннє вибори проводились у 2019 році. Відповідно, наступного разу вони мали б відбутися у 2024 році: навесні – президентські, а восени – парламентські. Однак під час воєнного стану вибори не проводяться, оскільки це передбачено законодавством. Рішення про обрання президента та нардепів має бути ухвалене вже після припинення воєнного стану. Тобто, вибори у 2024 році можливі у двух випадках – якщо закінчиться війна або якщо буде переписана Конституція України.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу “1+1” сказав, що хотів би провести вибори протягом 2024 року. Однак для цього Рада повинна швидко змінити законодавство, а західні партнери зобов’язані надати відповідні кошти та “забезпечити присутність іноземних спостерігачів в окопах на фронті”.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк в свою чергу назвав п’ять причин, чому в Україні неможливо провести вибори під час війни. По-перше, воєнний стан. Другою причиною “проти” виборів є постійні атаки росії. А третя причина – агітаційна. Також в можливих виборах не візьме участь величезна кількість тимчасово переміщених людей. Це приблизно понад 14 мільйонів українців. І остання причина, за словами радника, – це питання ціни проведення виборів. Раніше у Мінфін України заявляли, що переконані в тому, що немає підстав передбачати кошти на проведення виборів у 2024 році.

Народний депутат України та голова парламентської фракції партії “Слуга народу” Давид Арахамія 31 серпня заявив, що цього року виборів до Верховної ради України не буде. За його словами їхнє проведення неможливо точно спланованими через війну та законодавство. Проте за його словами, міжнародні партнери переконані, що вибори мають бути проведені і під час війни, щоб не сталося так званого застою демократії. Арахамія також зауважив, що Україна має дослухатися до порад міжнародних партнерів. І їх рішення, як від головних донорів підтримки економічної стабільності України є важливою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Американський сенатор приїхав в Україну та закликав Зеленського провести вибори, не дивлячись на війну: аргументи "за" та "проти"
  • У Києві під час війни хочуть відремонтувати тенісні корти за 300 млн гривень: деталі
  • Не кину свою державу: Зеленський знову піде в президенти, але за однієї умови
  • Вглиб кролячої нори: державний телеканал отримав 17 млн гривень на зйомку серіалу

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *