В Україні зміниться система видачі кредитів населенню – отримати позику стане складніше

Нацбанк задумав ініціативу, яка абсолютно зламає існуючий ринок кредитів. Про це йдеться у матеріалі Інформатора “Їм ніхто не дасть кредит” – держава намагається обмежити право громадян на фінансові послуги”.

Регулятор надумав суттєво обмежити коло людей, яким доступні кредити як банків, так і мікрокредитних організацій.

Для досить широкої категорії людей рішення, що готується, може закрити доступ до будь-яких видів фінансової позики. На запитання, куди мають піти ті, кому ніхто не зможе позичати гроші, начальниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку Ольга Лобайчук відповіла: «Нікуди. Їм ніхто не дасть кредиту».

Ініціатива НБУ обговорювалася під час онлайн-конференції, на якій були присутні депутати, чиновники НБУ та представники ринку. Останні просили або відхилити законопроєкт, або надати час для перехідного періоду, або відтермінувати зміни.

Навіщо НБУ запроваджує такі зміни

Зазначається, що у Національному банку хочуть скористатися досвідом європейських країн та встановити максимальний розмір денної процентної ставки 0,8% (наразі вона становить 2,5%). Виконання нововведення компаніями, що надають позики, регулятор буде жорстко контролювати. 

В НБУ заявили, що це вимоги МВФ та зміни, які необхідні для вступу в ЄС. Ще таким чином регулятор має намір зменшити число проблемних кредитів. Адже є люди, що звертаються до установ за позиками, не читають уважно договір та не усвідомлюють, скільки потім повинні заплатити відсотків. Потім через борги клієнтів у компаній виникають проблеми.

Раніше Інформатор писав, як скасувати заборгованість по кредиту, якщо його на вас оформив шахрай. Також ми розповідали, що буде, якщо не платити мікрокредит. Ще писали, що Нацбанк України позбавив акціонерів “Сенс Банку” права голосу.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *