Виробників IQOS і HEETS та сигарет Winston і Parliament визнали спонсорами війни: чи зникнуть вони з полиць магазинів?

Список компаній, які є спонсорами війни в Україні, поповнився двома міжнародними тютюновими гігантами. Йдеться про Philip Morris International та Japan Tobacco International (JTI). 

Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК). Зазначимо, що це вже не перші великі світові бренди, яких Україна вносить до чорного списку бізнесу, який фактично підтримує війну.

Так, вищезгадані компанії, не дивлячись на російську агресію та санкції проти рф, продовжують вести бізнес в країні-терористі. Вони сплачують там величезні суми податків, що підтримує ворожу економіку. В свою чергу, зібрані з бізнесу податки російський уряд перерозподіляє, відправляючи значну частину на військову галузь. 

“У росії Philip Morris International представлена двома афільованими компаніями: фабриками АТ “Филип Моррис Ижора” в Ленінградській області та філією АТ “Филип Моррис Ижора” – “Филип Моррис Ижора Кубань” у Краснодарі, а також організацією ТОВ “Филип Моррис Сейлз енд Маркетинг” з філіями приблизно в 100 містах країни”, – розкриває подробиці НАЗК. 

Частка ринку Philip Morris в рф склала в 2019 році 30%. Компанія є одним з найбільших платників податків до російського бюджету. Сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International у РФ – приблизно 2 мільярдів доларів. Що ж до JTI, то вони займають ще більшу частку російського ринку: біля 35%. Сумарні інвестиції в країну-агресорку перевищують 4,5 мільярди доларів.    Втім, варто звернути увагу на специфіку діяльності міжнародних брендів-гігантів. Основна їхня мета – збільшення капіталізації, зростання виробництва та, звичайно, максимізація своїх прибутків. Тож досить дивно очікувати, що величезні корпорації просто так, з якихось морально-етичних причин, підуть з великого та перспективного ринку.    Зазначимо, що дані компанії давно та системно працюють і в Україні. Так, сумарний обсяг інвнстицій Philip Morris International в Україну складає близько 700 мільйонів доларів. Ще біля 300 мільйонів в нас вклав JTI. Ці компанії дають робочі місця кільком тисячам спеціалістів. Внесення ж до переліку спонсорів війни може мати негативний вплив на їхню ділову активність та, в підсумку, зменшення життєво необхідних для нашої економіки міжнародних інвестицій. 

Philip Morris та JTI – спонсори війни: чи зникнуть з полиць цигарки та “айкоси”

Коротка та ясна відповідь: ні, не зникнуть. Всі поціновувачі “айкосів” та “хітсів”, а також курці таких сигарет, як Winston, Sobranie, Parliament, Chesterfield та інших можуть видихати. Поки що ніхто не збирається позбавляти їх улюблених тютюнових марок.

Внесення компаній до списку спонсорів війни не означає автоматичної зупинки роботи в Україні. Так, в даний blacklist давно входять такі гіганти, як Xiaomi – однак смартфони їхнього виробництва можна легко придбати в будь-якому магазині побутової техніки. 

Окрім Xiaomi, в списку НАЗК знаходяться й корпорації на кшталт AliExpress, Oreo, Unilever, тощо. Втім, всі вони наразі вільно продовжують працювати на нашому ринку і поки що проблем з їхньою продукцією немає. 

Що ж до Philip Morris та JTI, то вони обіцяли продати свої активи в росії, однак поки що це нібито “не вийшло” через брак покупців та складнощі з оформленням документів. Корпорації запевняють, що повністю “перекрили” всі свої інвестиції в рф. Однак навіть якщо це правда (внутрішньою фінансовою документацією компаній ми, авжеш, не володіємо) – вони все одно реалізують свою продукцію в росії в промислових масштабах та продовжують сплачувати гігантські податки в бюджет рф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Власника AliExpress НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни: подробиці
  • НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни компанію Unilever: які товари вона виробляє
  • Milka, Oreo та “Барні” визнані міжнародними спонсорами війни в Україні

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *