ВРУ розпочала розгляд проєкту держбюджету на 2024 рік

У Верховній раді, 20 вересня, розпочалась процедура представлення державного бюджету на 2024 рік. Це перший етап тривалого процесу. Народні депутати матимуть термін до 1 жовтня, щоб внести правки.  

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, це умовно перше читання. Воно не потребує голосування у залі.

“Парламент починає процедуру представлення бюджету-2024. Це умовно перше читання. Але воно не потребує голосування у залі. Відповідно після представлення буде 10 днів у нардепів подати свої пропозиції (правки) до бюджету до 1 жовтня. Далі це зводиться у бюджет з пропозиціями депутатів і вже буде перше голосування (до 20 жовтня)”, – розповів Железняк. 

Згодом він зазначив, що бюджет 2024 року представили. Депутати від ЄС поставили на голосування пропозицію про відхилення бюджету 2024 року. Вона набрала лише 44 голосів (з 226 необхідних). Тобто на бюджетний процес не впливає.

Депутати від ЄС поставили на голосування пропозицію про відхилення бюджету 2024 року, вона набрала лише 44 голосів (з 226 необхідних)

Депутати від ЄС поставили на голосування пропозицію про відхилення бюджету 2024 року, вона набрала лише 44 голосів (з 226 необхідних)

Також парламент підтримав виділення додаткових 328,5 мільярдів гривень на оборону в цьому році. За це рішення проголосувало 302 народних обранців. Законопроєкт проголосований тільки в першому читанні. Це означає, що далі будуть правки та друге читання. 

 Схвалення держбюджету Кабміном 

15 вересня Уряд схвалив проєкт закону про державний бюджет України на 2024 рік. Його пріоритетом є безпека та оборона. Видатки закладені на рівні не менше, аніж цього року.

Доходи загального фонду державного бюджету (без урахування офіційних трансфертів і грантів) становлять 1 560,4 мільярда гривень, видатки загального фонду держбюджету становлять 3 108,2 мільярда гривень. Що саме передбачено у проєкті державного бюджету України ми писали тут. 

“Проєкт державного бюджету вже в парламенті. Він має чіткі, зрозумілі пріоритети. З кожної тисячі гривень із загального фонду держбюджету 800 гривень йтиме на оборону, підтримку ветеранів, соціальні виплати, медицину та освіту. Кожна гривня, яку платять громадяни та бізнес у вигляді податків буде спрямована на безпеку й оборону нашої держави. Як і цього року, в наступному потребуємо фінансової підтримки партнерів у розмірі близько 42 мільярди доларів. Вже зараз розуміємо, звідки ці кошти можуть надійти. Це програма ЄС Ukraine Facility, це допомога Сполучених Штатів, це програма МВФ та допомога інших наших друзів і партнерів”, – наголошував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Держбюджет-2024: влада планує обскубувати гуся
  • Вибори-2024: нардеп розповів, чи виділено в проекті бюджету гроші на проведення голосування
  • Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2024 рік: на скільки зросте зарплата та прожитковий мінімум

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *