У жовтні зростуть пенсії: хто отримає більше грошей

У жовтні в Україні не планується проведення індексації пенсійних виплат. Такий перерахунок проводився навесні. Водночас є категорія українців, в яких з жовтня цього року все ж зростуть виплати.   

Йдеться про тих українців, яким виповниться 70, 75 чи 80 років. Річ у тім, що ці вікові категорії мають право на додаткові виплати до пенсії. Ці надбавки нараховуються разом з пенсією    Які надбавки отримають пенсіонери:

  • Якщо виповнилося 80 років – надбавка 570 гривень;
  • Якщо виповнилося 75 років – надбавка 456 гривень;
  • Якщо виповнилося 70 років – 300 гривень. 

Коли зростуть пенсії в інших?   

В Україні на 2024 рік планують збільшувати мінімальну зарплату. Таким чином, з 1 січня мінімальна зарплата становитиме 7 000 гривень (наразі 6 700 гривень). У результаті збільшиться і прожитковий мінімум – з 2 093 до 2 361 гривні. Цей показник впливає на пенсії. Тому, з 1 січня розмір мінімальної пенсійної виплати в Україні становитиме 2 361 гривню (наразі 2 093 гривні). 

Проте слід підкреслити, що в пенсіонерів, яким від 75 до 80 років зі страховим стажем не менш ніж 20-25 років, розмір мінімальної виплати становить 3 000 гривень станом на 2023 рік.иТакож  працюючим пенсіонерам віком до 70 років, які мають страховий стаж від 30 до 35 років та особам з інвалідністю першої групи, станом на поточний рік мінімальна виплата становить 2 760 гривень. 

Пенсійна реформа в Україні   

В Україні триває робота над пенсійною реформою, яка передбачає запровадження накопичувальної системи. Тобто, громадяни зможуть додатково накопичувати собі кошти, які згодом будуть додаватися до пенсії. Це питання для уряду є пріоритетним на 2023 рік. За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, солідарна пенсія має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла.

“У всіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Якщо людина пропрацювала 30-35 років, то на пенсії вона має отримувати 40% від середнього рівня заробітку. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку”, – зауважила Оксана Жолнович.

Також раніше українцям розповідали про те, що онлайн можна перевірити, чи зараховується страховий стаж. Тобто, побачити, чи дійсно роботодавець сплачує податки за свого працівника. Цю інформацію можна перевірити в особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Проте важливо підкреслити, що в електронному реєстрі є лише дані про страховий стаж, набутий після 2004 року. Якщо стаж був набутий до 2004 року, то його треба підтверджувати за допомогою Трудової книжки, або довідки з місця роботи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У Кабміні повідомили, кому з українців, які виїхали за кордон, припинять виплати
  • Хто з пенсіонерів може отримати виплати наперед: пояснення Кабміну
  • Яка офіційна зарплата потрібна сьогодні, щоб отримати пенсію в 10 тис. грн
  • Виплати для ВПО в жовтні: кому повернуть гроші, а кому – скасують допомогу

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *