У Мінцифри не знають про анонсоване міністром Федоровим навчання на операторів БпЛА, але Інформатор дещо дізнався

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров пообіцяв, що вже у 2024 році українці зможуть навчатися на операторів цивільних дронів. Таке навчання буде доступним у профтехах (ПТУ) 7 регіонів: у Львівській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській областях. І хоча про цю програму обіцяну керівником Мінцифри Михайлом Федоровим поки мало що відомо, українці вже можуть навчатися керувати дронами. Ми розкажемо, куди можна звертатися.

Міністр наголошував, що завдяки підтримці Євросоюзу закупили дрони для практичного навчання та підготували викладачів, які тепер зможуть навчати учнів цієї програми. У планах – ще більше розширити мережу профтехів і затвердити освітній стандарт, який дасть змогу повноцінно готувати учнів цієї професії. При цьому зазначив, що безпілотники використовуються не лише у військових цілях. Їх застосовують під час посівної, у рятувальних операціях, розмінуванні, вони допомагають оцінити збитки від бойових дій, а журналісти використовують їх для документування війни. БПЛА застосовуються в сільському та лісовому господарстві, в археології та будівництві.

1 березня 2024 року ми відправили запит до Міністерства цифрової трансформації, щоб там надали якісь деталі щодо заяви міністра Михайло Федорова. Передбачений законом строк для надання відповіді становить до 5 робочих днів. Однак ми чекали на відповідь до 20 березня (13 робочих днів), щоб у Мінцифри від імені заступника міністра Георгія Дубинського повідомили, що у них такої інформації немає. Ми також відправили запит до Міносвіти та обов’язково розповімо деталі того, як потрапити на анонсоване міністром Федоровим навчання на операторів цивільних дронів у 7 регіонах України. Загалом у майбутньому подібна програма може з’явитися у майже 200 закладах професійно-технічної освіти.

Восени 2023 року на платформі Prometheus стартував безкоштовний онлайн-курс «Інженер БПЛА. Базовий курс». Цей курс дозволить засвоїти основні знання з інженерії безпілотних літальних апаратів та підготує до зборки та ремонту дронів. Курс можна проходити у будь-який час онлайн. Раніше міністр Федоров закликав українців самостійно збирати FPV-дрони.

Відомо, що на операторів квадрокоптерів навчають вже на Львівщині у місті Червоноград. Однак не всі зможуть навчатися безкоштовно. Також навчання проводиться у Рівненському Центрі професійно-технічної освіти та Дніпропетровському центрі професійно-технічної освіти (вартість курсу 3 тис. грн, тривалість 5 днів, для безробітних – коштом Служби зайнятості). Також на пілота цивільного дрону можна навчитися у місті Збараж на Тернопільщині. Ще навчання буде проводитися у вищому професійному училищі радіоелектроніки у Чернівцях. У більшості випадків навчатися можуть ті, хто закінчив 9 класів у школі. Навчання може тривати від 1,5 місяці (для тих, хто має закінчену середню або й вищу освіту) до 3 років (для тих, хто поступає після школи). Також пілотуванню дронів можуть навчити у закладах вищої освіти: Київському політехнічному інституті, Національному авіаційному університеті, Харківському авіаційному університеті (деталі потрібно уточнювати вже у самих закладах).

У Тернополі благодійний фонд «Покрова» організував безкоштовне навчання для пілотів цивільних дронів у невеликих групах, але потрібно пройти відбір. У Києві можна пройти 4-денне навчання у UA Drone School на оператора БПЛА за 10 тис. грн або 3-тижневе навчання у школі «Чорний ворон» за 10 тис. грн чи 2-тижневе навчання у школі «Pro FPV» від 10 тис. грн. У Вінниці за 315 доларів можна навчитися керувати дроном у приватній Vinnytsia IT Academy протягом 3 тижнів. Також навчання проводиться й іншими школами. У більшості з подібних шкіл передбачені або великі знижки або безкоштовне навчання, якщо людина є військовою або правоохоронцем. Де військовим можна навчатися на операторів дронів – читайте тут.

Інформатор та Україна на часі: що подивитися на YouTube

Також слідкувати за матеріалами у відеоформаті ви можете на наших ютуб-каналах «Україна на часі», а також «Україна на часі Shorts». Там оперативно зʼявляються новини – від подій на фронті, політики та економіки до спорту, шоубізу та світської хроніки.Також ви можете дізнатися коментарі провідних експертів чи переглянути щоденні, щотижневі та навіть щомісячні підбірки головних новин.

В ефірі з нами Анатолій Храпчинський, визнаний експерт з авіаційної галузі. Обговорюємо можливу ракетну загрозу в Україні, зокрема через повідомлення про можливі атаки та накопичення зброї біля аеропортів Росією. Приєднуйтеся до нашого відео для аналізу ситуації від експерта.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *