У Мінфіні розповіли, коли Україна перейде на власний бензин

До початку повномасштабного вторгнення Україна отримувала 70% нафтопродуктів з росії та Білорусі. Наразі пальне постачається з Європи, однак директор ПАТ “Укрнафта” Сергій Корецький розповів, чи здатна Україна самостійно забезпечити потреби у нафтопродуктах.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів. За його словами, щоб перейти на власний бензин, Україна потрібна видобувати 10 млн тонн нафти на рік.

Корецький зазначив, що протягом останніх років наша країна видобувала нафту на рівні 1,7 млн тонн. Перехід на власний бензин – це довгострокова перспектива,  яка включає проєкти з видобутку нафти onshore — на Сході та Заході, та offshore — в Азовському та Чорному морях. Наразі планується подвоїти обсяг видобутку нафти до 3 млн тонн у 2027 році.

“Середній темп відбору видобувних запасів Укрнафти — лише 4,5%. У румунів, поляків та угорців — 10%. Наша мета — досягти того ж рівня”, – підкреслив він.

Водночас коефіцієнт заміщення запасів в Укрнафти становить лише 30%. Однак він має перевищувати 100%.

У часи, коли Укрнафта  видобувала 14 млн тонн сировини щорічно, підприємство активно впроваджувало різні методи підвищення нафтовилучення. Серед них – закачування в пласти гарячої води та пари, внутрішньопластове горіння, заводнення. Однак зараз викоростовуються лише вторинні методи підвищення нафтовіддачі: підтримує пластовий тиск заводненням. Відомо, що у європейських бенчмарків у пласт повертається вся рідина, у нас — 18%.

Крім того, необхідно відновити видобуток на непрацюючих свердловинах. Це можна зробити шляхом буріння бокових горизонтальних стовбурів, капітальних ремонтів або буріння свердловин-дублерів.

У 2023 році заплановано почати буріння девʼятьох свердловин. На 2024 рік – 30 свердловин.

За словами директора Укрнафти, необхідно перейти від управління режимами роботи кожної окремої свердловини до інтегрованого управління системою розробки всього родовища. Від Digital Well до Digital field. 

“На жаль, ресурси Укрнафти обмежені, тому ми шукаємо партнерів та інвесторів на 20 родовищ на сході та заході України, які мають сумарний запас 12 млн тонн нафти з конденсатом і 30 млрд куб м газу. Загальні збори акціонерів мають узгодити таке партнерство та закласти у фінплан компанії”, – додав Корецький.

Укрнафта, у свою чергу, пропонує надати спецдозвіл на надрокористування, збудовані свердловини та наземну інфраструктуру. Партнери – гроші та технології.

Він наголосив, що зацікавленість у конкурсі письмово підтвердили 12 компаній з України, Словаччини, Франції, Великої Британії, США, Канади та Мексики. Якщо все це буде виконано, то Укрнафта планує подвоїти видобуток нафти за наступні пʼять років.

Що з нафтою у світі

У травні ціни на нафту впали більш ніж на долар за барель. Як вважається, причиною стали падіння темпів росту економіки Китаю, яка традиційно споживає багато енергоносіїв. Покупці також стурбовані ймовірним підвищенням процентної ставки у Сполучених Штатах.

Через те, що страхи інвесторів щодо падіння економіки Піднебесної та очікування щодо підвищення процентної ставки в США панували на ринку, скорочення видобутку нафти, яке провели в ОПЕК+, не дало ефекту, повідомляє Reuters. Як наслідок, ціна на нафту північноєвропейської марки Brent 1 травня впала на 1,27 долара, або на 1,6%. Давали 79,06 долара за барель. Американська ж нафта West Texas Intermediate (WTI) подешевшала ще більше — на 1,39 долара, або на 1,8%. Її ціна стала 75,39 долара за барель.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоби не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *