У Верховній Раді розповіли, чи скасують підвищення податків на пальне з 1 липня

12 червня народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що Верховна Рада відклала повернення податкової системи на довоєнний рівень з 1 липня, що передбачав ухвалений у першому читанні законопроєкт № 8401 про відновлення податків та перевірок. А згодом додав, що повернення повного оподаткування акцизом та ПДВ на пальне з 1 липня в Україні все ж таки відбудеться. 

“В цій частині нічого не змінюється і воно (повернення повного оподаткування акцизом та ПДВ на пальне) відбудеться з 1 липня. Нагадаю, що це було зроблено урядовим законопроєктом №7668, який ще 21 вересня прийняла Рада і 28 вересня минулого року підписав Президент. Тому, ця норма вже в Законах України і навіть якщо б теоретично її хотіли б перенести, то це вже нереально. Все інше (про відміну 2% ФОП» і т.і.) це у законопроекті №8401, який прийнято тільки у першому читанні. Його розгляд затягується і відповідно тому зсуваються строки впровадження. Законопроект по паливу голосувався тричі (різні етапи), я жодного разу не голосував, тому прокльони з цього приводу не до мене)”, – написав Ярослав Железняк.

Що відомо про підвищення податків на пальне в Україні

У вересні 2022 року Верховна Рада повернула акцизний податок на пальне. Згідно з законопроєктом №7668-д, з 1 липня в Україні почнуть діяти акцизи:

  • для бензину,
  • для дизеля та біопалива – 100 євро за 1 000 літрів,
  • для газу – 52 євро за 1 000 літрів.

При цьому встановлено пільги для палива на потреби Міністерства оборони. Для військових акциз становитиме 0 євро за 1 000 літрів. Така норма діятиме на період воєнного стану в Україні. 

15 березня 2022 року парламент ухвалив закон №7137-д, яким передбачив нульову ставку акцизу на бензин, дизельне пальне й скраплений газ і зменшив ПДВ з 20 до 7%. До війни “нафтові” акцизи приносили в бюджет до 70 мільярдів гривень, або до 2,25 мільярда євро на рік (за торішнім курсом). ПДВ на акциз — ще 0,45 мільярда євро відповідно. Ставки були такі: бензин — 213 євро/1000 л, ДП — 139, скраплений газ — 52 євро.

 

З цього приводу голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев зазначив, що з 1 липня ціни на пальне в Україні зростуть. Він прогнозує лише 3-4 гривні зростання ціни у порівнянні із травневою. Але точно передбачити її він не може – держава не контролюватиме ціну на ринку пального.

В той же час президент Асоціації операторів ринку Леонід Косянчук вважає, що з 1 липня вартість бензину різко підскочить так само, як це було наприкінці квітня минулого року, коли Україна зіткнулася з гострим дефіцитом палива після ракетних атак ворога. Також експерт спрогнозував, скільки коштуватиме автомобільне пальне: “Берете нинішню ціну і додавайте одразу 10-11 грн на бензин, 7-8 грн – на дизель і 3,5 грн – на газ”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *