Євро “летить у прірву”, а долар продовжує дивувати – НБУ встановив курс валют на 8 вересня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на п’ятницю, 8 вересня. Згідно з даними регулятора, американський долар залишається стабільним. Однак європейська валюта почала знову “летіти в прірву”. Водночас в обмінних пунктах цифри традиційно відрізняються.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що американський долар становить 36,57 гривні, як і тривалий час до цього. Проте європейська валюта знову подешевшала. Станом на 8 вересня курс євро становить 39,15 гривні. Це на 14 копійок менше, якщо порівнювати з минулим банківським днем.

Курс валют на 8 вересня:

  • Американський долар — 36,57 гривні;
  • Євро — 39,15 гривні;
  • Польський злотий — 8,53 гривні;
  • Швейцарський франк — 40,97 гривні;
  • Юань — 4,99 гривні.

При цьому потрібно враховувати, що в пунктах обміну валют курс на продаж та купівлю буде відрізнятися від офіційних показників НБУ. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 8 вересня в середньому долар продають за 38,04 гривні, а купують – за курсом 37,90 гривні. У випадку євро ситуація така: купівля в середньому відбувається за курсом 40,70 гривні, а продаж – за курсом 41,00 гривні за євро.

Прогнози експертів

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин нагадав, що восени традиційно зростає попит на готівкову валюту. Тому курс в пунктах обміну валют будуть підвищувати. При цьому експерт не вважає, що варто чекати на падіння гривні. Адже Національний банк України накопичив достатні резерви для того, щоб стримати різку девальвацію нашої валюти. При цьому керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій переконаний, що курс залишиться на рівні 37 гривні за долар. 

“Прогноз такий, що, в принципі, якихось серйозних змін не буде. Тобто курс буде десь 37 грн за долар до кінця року. Можливі коливання – може, 50 копійок”, – зазначив експерт.

Водночас аналітики Dragon Capital поділилися прогнозом щодо курсу валют до кінця 2023 року. Експерти вважають, що Національний банк України залишається налаштованим на зміну валютно-курсової політики, проте рухається у цьому напрямку обережніше і повільніше, ніж очікували раніше, очевидно, зважаючи на високі ризики. Очікується, що вже в четвертому кварталі 2023 року будуть зміни. При цьому НБУ явно буде тримати курс під пильним контролем. 

“Зважаючи на це, ми очікуємо офіційний обмінний курс гривні на кінець 2023 року на рівні 36,6-37,5 грн/долар, порівняно з попереднім прогнозом 39 грн/долар, і прогнозуємо помірне послаблення до 41 грн/долар до кінця 2024 року”, – йдеться в прогнозі.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ визнав неплатоспроможним банк, в якому працює Ющенко та зберігали гроші Медведчук з Марченко: подробиці
  • Блокування карток буде більше: НБУ зобов'язав банки реагувати на аномальні операції фізосіб
  • Кому українські банки надають кредити та скільки позичальників їх не повертають
  • У яких спеціалістів найбільша зарплата, на яких найбільший попит, та як зміниться ринок праці України восени: прогноз експертів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *