Євро різко подорожчав, що з доларом? – НБУ встановив курс валют на 31 серпня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на четвер, 31 серпня. Згідно з даними регулятора, долар США знову не подорожчав та не став дешевшим. Проте євро різко піднялося за курсом.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар зберігає стабільність і становить 36,57 гривні. Водночас європейська валюта різко зросла: станом на 31 серпня курс євро становить 39,79 гривні. Це на 27 копійок більше, аніж в попередній банківський день.

Курс валют на 31 серпня:

  • Долар США — 36,57 гривні;
  • Євро — 39,79 гривні;
  • Польський злотий — 8,89 гривні;
  • Швейцарський франк — 41,60 гривні;
  • Юань — 5,02 гривні.

При цьому варто зазначити, що в обмінних пунктах курс може відрізнятися від офіційного курсу. Тож, навіть коли в НБУ змін немає, на ринку долар та євро можуть дорожчати або дешевшати. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 31 серпня в середньому долар продають за 38,10 гривні, а купують – за курсом 37,89 гривні. У випадку євро змін не відбулося: купівля в середньому відбувається за курсом 41,27 гривні (на 3 копійки дорожче), а продаж – за курсом 41,60 гривні за євро.

Прогнози експертів

Інвестиційна компанія Horizon Capital спрогнозувала незначне зростання долара США до кінця 2023 року. Аналітики вважають, що до кінця поточного року долар може подорожчати до 39 гривень, а у 2024 році – піднятися до 42 гривні. 

“Курс гривні в Україні дуже стійкий, наші очікування, що до кінця року комерційний курс не перевищить 39 гривень за долар. Наступного року ми очікуємо курс на рівні близько 42 гривень за долар”, – зазначають аналітики. 

Водночас начальник  департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий вважає, що в Україні до кінця року інфляція не перевищить 10%. Експерт зазначив, що щомісяця наша країна отримає близько 3,5 мільярдів доларів від міжнародних партнерів. Цю грошову допомогу, зокрема, спрямовують на погашення бюджетних видатків та формування міжнародних валютних резервів.

“Отже, за всіма ознаками, у вересні на ринок чекатимуть важливі зміни: ми максимально наблизимося до утворення єдиного курсу валют, на розмір якого впливатиме низка важливих чинників – обсяги макрофінансової допомоги, розвиток бізнесу, розв’язання “зашморгу” експорту агропродукції шляхом створення нових альтернативних логістичних маршрутів,  а також ефективність ЗСУ в боротьбі з ворогом та поступове звільнення українських територій. З певною обережністю ми можемо припустити, що у вересні валютний курс перебуватиме в коридорах 37-40 гривень за долар та 39-43 гривень за євро”, – підкреслив аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Економіка України має шанс на зростання. Що може їй завадити? Прогноз від Михайла Крапивка
  • Восени істотно зміняться ставки кредитів та депозитів: прогнози банкірів
  • НБУ послабив регулювання купівлі безготівкової валюти в Україні. Як це позначиться на курсі гривні? – прогноз Михайла Крапивка
  • НБУ дозволив банкам продавати більше валюти: що це означає для українців

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *