Економіка України має шанс на зростання. Що може їй завадити? Прогноз від Михайла Крапивка

На думку аудитора Михайла Крапивка, бізнес-еміграція з України призупинилась та з’явились передумови росту економіки за рахунок внутрішніх ресурсів. Змінити цей тренд можуть необережні заяви високопосадовців. 

“В економіці України наразі більш-менш стабільна ситуація. Попри те, що з України вже почалась незначна поки що бізнес-еміграція, ситуація стабілізувалась. Це пов’язано з тим, що поки що не розпочалися повальні перевірки. Сам план перевірок зроблено дуже обережно. Тому більшість підприємців не побачили для себе особисто значних ризиків”, – сказав Михайло Крапивко. 

На думку аудитора, це дає надії на те, що може розпочатися рост економіки за рахунок внутрішніх ресурсів. Все залежить від того, як буде поводитись держава. 

“Довіра до неї у бізнеса невелика. Тож, якщо високопосадовці зроблять в інформаційне поле черговий вкид про наміри ще якось притиснути підприємців, ситуація може погіршитись. Якщо українці побачать, що агресивних кроків у бік бізнесу не буде, є надія на те, що економіка почне хоч трішки зростати, а не падати”, – сказав Михайло Крапивко. 

Раніше в коментарі Інформатору Михайло Крапивко пояснював, які негативні наслідки може мати бізнес-еміграція. 

“Це може призвести до зростання курсу долару до гривні. Якщо підприємці приймуть рішення про перенесення виробництва за кордон, перше, що вони зроблять – виставлять на продаж свої активи в Україні та будуть переводити кошти у вільно конвертовану валюту, що підвищить попит на неї, що, безумовно, тиснутиме на курс”, – пояснював Михайло Крапивко. 

Повернення перевірок бізнесу

30 червня 2023 року попри різку критику Верховна Рада прийняла податковий законопроект № 8401, поданий кабінетом Міністрів 31 січня 2023 року. Він передбачає скасування 2% єдиного податку та частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. 26 липня Володимир Зеленський підписав цей закон. 

Прогнози НБУ щодо розвитку економіки України 

Щокварталу Національний банк оновлює економічний прогноз і публікує його в Інфляційному звіті. Останній такий звіт було опубліковано 30 серпня. За даними НБУ, економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося. Поліпшенню ситуації в економіці посприяли відсутність перебоїв з електроенергією та подальше налагодження шляхів постачання. 

  • НБУ переглянув прогноз зростання реального ВВП у 2023 році в бік підвищення – з 2,0% до 2,9%. У наступні роки зростання економіки пришвидшиться до 3,5–6,8%.
  • Інфляція стрімко сповільнилася з 26% у річному вимірі в січні до майже 11% у липні. НБУ прогнозує, що у 2023 році інфляція знизиться до 10,6% та гальмуватиме надалі – до 8,5% у 2024 році та до 6,0% у 2025 році. Цьому, зокрема, сприятиме завершення війни, що дасть змогу налагодити логістику та наростити виробництво.
  • НБУ прогнозує у 2023–2025 роках поступове скорочення безробіття та зростання зарплат українців. Цьому передусім сприятиме пожвавлення економіки. Водночас рівень безробіття знижуватиметься повільно. Основна причина – структурні та регіональні диспропорції на ринку праці, що відчуватимуться навіть після війни.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *