Євро знову падає, що з доларом? НБУ встановив курс на 4 вересня

Національний банк України встановив офіційний курс на понеділок, 4 вересня. Згідно з даними регулятора, американський долар залишився “на місці”. Проте євро знову падає за курсом. 

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар не змінився: його курс все ще складає 36,57 гривні. Водночас європейська валюта знову дешевшає: станом на 4 серпня курс євро становить 39,62 гривні. Це вже на 12 копійок дешевше, аніж у минулий банківський день. 

Курс долара 4 серпня:

  • Долар США — 36,57;
  • Євро — 39,62;
  • Польський злотий — 8,87;
  • Швейцарський франк — 41,40;
  • Юань — 5,04.

При цьому слід пам’ятати, що в обмінних пунктах ціни на валюту  можуть відрізнятися від офіційного курсу. Згідно з даними порталу Мінфін, станом на 4 вересня в середньому долар продають за 37,82 гривні, а купують – за курсом 37,65 гривні. У випадку з євро курс в обмінниках такий: купівля в середньому відбувається за курсом 40,80 гривні, а продаж – за курсом 41,23 гривні за євро.

Прогноз експертів

Курс долара в Україні через ринкове коливання може трохи знизитися. Таку думку висловив фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. Проте експерт вважає, що це може бути зниження на кілька днів, але не стійке. Особливо якщо Національний банк змінить валютну політику, а значить – зміниться і фіксований курс валюти. За словами Шевчишина, НБУ давно йшов до того, щоб “відпустити” курс, тому на це варто чекати восени. 

“Як я вже зазначав: у нас є рекордні золото-валютні резерви, у нас є надходження валюти, у нас є профіцитний поточний платіжний баланс. Отже, якщо курс відпустять, то можна очікувати навіть ревальвації – зміцнення гривні до 35 або до 33 гривень”, – зазначив експерт.

При цьому аналітики компанії Dragon Capital спрогнозували, що наприкінці 2023 року курс долара буде нижчим від 40 гривень. Експерти припускають, що станом на початок 2024 року це буде курс близько 39 гривень за долар. При цьому раніше прогноз аналітиків був більш негативним: очікували, що наприкінці року курс долара буде на рівні 43 гривень. Експерти пояснили, що серед факторів, які покращили прогноз, наступне:

  • заходи НБУ, спрямовані на обмеження непродуктивного виведенню капіталу;
  • сезонне збільшення пропозиції іноземної валюти від аграріїв перед початком посівної;
  • стабілізація девальваційних очікувань населення та бізнесу.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Дрібні монети та банкноти зразка до 2003 року за місяць вийдуть з обігу: куди звертатися для обміну
  • Економіка України має шанс на зростання. Що може їй завадити? Прогноз від Михайла Крапивка
  • НБУ послабив регулювання купівлі безготівкової валюти в Україні. Як це позначиться на курсі гривні? – прогноз Михайла Крапивка
  • Що таке фінмоніторинг та як він пов’язаний з блокуванням банківських карток, – пояснення Михайла Крапивка

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *