Україна хоче націоналізувати мережу АЗС Shell – що сталося та чи вдасться це зробити

Україна може націоналізувати ще одну мережу автозаправок. Міністерство юстиції 4 жовтня подало позов проти росіянина Едуарда Худайнатова до Вищого антикорупційного суду. Мета – націоналізувати низку активів, зокрема ТОВ “Альянс Холдинг”, яке керує АЗС Shell.

Як повідомляє Forbes Ukraine, глобальна компанія Shell Netherlands володіє “Альянс Холдинг”, яка керує мережею заправок Shell в Україні. За словами аналітика “НафтоРинку” Олександра Сіренка, після повномасштабного російського вторгнення Shell викупила частку “Альянс Ойл Україна”. Однак Shell не публікувала жодних повідомлень про це.

“Не бачили в цьому необхідності”, – сказав співрозмовник видання у Shell на правах анонімності, бо не має права коментувати такі питання.

Бенефіціарний власник ТОВ “Альянс Холдинг” – нідерландська компанія “Цицерон Холдинг Б.В”. Тобто формальних звʼязків між Худайнатовим і “Альянс Холдинг” немає.

Україна ввела санкції проти Худайнатова у 2022 році, джерело: НАЗК

Україна ввела санкції проти Худайнатова у 2022 році, джерело: НАЗК

В Україні 131 заправка Shell. Як підкреслив директор компанії “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн, у них найменші обсяги продажів з усіх великих мереж.

“Цей бізнес не приносив багато прибутків глобальній Shell”, – додав Куюн.

Як Мін’юст планує націоналізовувати активи 

Практика націоналізації активів шляхом судового позову Мін’юсту до Вищого антикорупційного суду (ВАС) вже запрацювала. За словами адвоката Віктора Вінницького таких випадків 30. У 25 випадках державі вдалося націоналізувати активи. Решта справ ще розглядається. Мін’юст верифікує дані інших органів про зв’язок підсанкційної особи з активами в Україні, пояснив заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин.

“Якщо Мін’юст звернувся до ВАС, то він має юридичне обґрунтування, щоб почати цей процес”, – зазначив Юрчишин.

Викликом буде довести, що Худайнатов володіє активами, якщо формально це не так. Вінницький заявив, що суд шукатиме зв’язки підсанкційної особи з офіційними власниками. Розгляд у ВАС триватиме до 30 днів. Shell планує захищати свої права в суді.

“Ми поділимося з судом нашими аргументами та доказами та будемо захищати наші права в Україні”, – повідомив у письмовій відповіді виданню керівник групи компаній Shell в Україні Петер Керекдярто.

Апеляція може зайняти до 15 днів. Отже, фінальне рішення щодо націоналізації мережі АЗС Shell можуть ухвалити до середини листопада. Shell ще матиме змогу звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

“Якщо будуть підтвердження, що мережу заправок придбала глобальна компанія Shell, які можуть бути претензії”, – каже Куюн.

Куюн впевнений, що Мін’юст потрапить в погану ситуацію, адже Нідерланди підтримують Україну. Для нашої країни важливо, щоб Shell залишилась, адже за його словами, це гарний маркер.

Історія мережі автозаправок Shell в Україні

Нідерландська Shell Mobility увійшла на український ринок у 2007 році. Власник мережі Shell в Україні – ТОВ “Альянс Холдинг”. Це було спільне підприємство, 51% якого належало Shell, 49% – “Альянс Ойл Україна”, за даними видання Enkorr. “Альянс Ойл Україна” була дочірньою структурою “Незалежної нафтогазової компанії” (“ННК”) росіянина Едуарда Худайнатова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Ціни на пальне в Україні зростатимуть через важливе рішення НБУ: прогноз експерта
  • На Буковині оператор нафтобази постачав на АЗС бензин-фальсифікат: що йому загрожує
  • В Україні подорожчало пальне: як змінилися ціни на бензин за тиждень
  • Мін'юст розробив дорожню карту в сфері банкрутства – подробиці

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *