Україна розглядає новий шлях для “зернового коридору”: де він пролягає

Води Румунії та Болгарії можуть бути використані замість української акваторії Чорного моря для перевезення продовольства в рамках “зернової угоди”.

Про це в ефірі телемарафону розповів посол України в Туреччині Василь Боднар.

За словами дипломата, після виходу з “зернової угоди” та відкликання гарантій безпеки для судноплавства у Чорному морі росія, можливо, не загрожуватиме кораблям з продовольством, однак ризик цього залишається. Це впливає, зокрема, на шипінгові компанії та страхування. Водночас Україна створила свій фонд гарантування ризиків. 

“Ми так само маємо можливості залучати кораблі і компанії. З нашої точки зору, це можна реалізувати навіть не використовуючи цей маршрут, який вже був погоджений, а через територіальні води Румунії і Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики”, – сказав Боднар.

Мапа територіальних вод Румунії та Болгарії

Мапа територіальних вод Румунії та Болгарії

Посол додав, що міжнародна спільнота має взяти відповідальність за безпеку кораблів з продовольством у Чорному морі, щоб допомогти Україні експортувати зерно і одночасно тиснути на росію.

Туреччина не допоможе?

Водночас, за даними видання Bloomberg, Туреччина навряд чи погодиться супроводжувати судна з українським продовольством після виходу рф з угоди. У коментарі виданню чиновник, знайомий з питанням, розповів, що це був би надто ризикований крок для Туреччини, і країна навряд чи на нього погодиться.

Співбесідник журналістів вказав, що Анкара не ризикуватиме своїми кораблями, щоб допомогти Україні – натомість турецький уряд зосереджений на перезапуску угоди за участі росії.

Нагадаємо, 17 липня Кремль оголосив про вихід із “зернової угоди”, оскільки його умови за нею так і не були виконані. Дія ініціативи тривала з 22 липня минулого року. Зазначимо, що рф вже призупиняла участь в угоді – це відбулося з 29 жовтня по 2 листопада 2022 року. 

У свою чергу міністр аграрної політики України Микола Сольський зазначав, що держава зможе продовжити експорт зерна через Чорне море без участі рф.

Детальніше про вихід росії з зернової угоди читайте в матеріалі Інформатора.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *