Українці стали менше цікавитися роботою за кордоном – результати дослідження

Кількість відгуків від українців на роботу за кордоном станом на 2023 рік скоротилась вдвічі порівняно із довоєнним часом. Станом на серпень 2021 року кількість опублікованих вакансій становила майже 4 900, а кількість відгуків на одне оголошення — 8. З початком повномасштабного російського вторгнення багато співгромадян виїхало за межі країни, тому у 2022 році кількість оголошень про роботу закордоном збільшилась на 39%.

Як повідомляє NV з посиланням на результати дослідження OLX Робота, у 2023 році можна простежити поступове повернення українців додому. А ті, хто тимчасово залишився за кордоном — призвичаїлись шукати роботу на місцевих ресурсах.

На ресурсі OLX Робота у Польщі кількість вакансій складає майже 175 тисяч, кількість відгуків на них — 4,3 мільйона. У Румунії число пропозицій роботи — 41 тисяча, кількість відгуків від користувачів 724 тисячі. Станом на серпень 2023 року  кількість вакансій за кордоном на українському сайті скоротилась на 45% у порівнянні з довоєнним 2021 роком.

Найбільш популярні професії закордоном серед пошукачів: водій, будівельник, пакувальник, няня та доглядальниця. А на професію зварювальника відгукнулось майже у 4 рази менше, не дивлячись на те, що медіанна зарплатня вища за середню на 33% і складає 83 тисячі гривень. Такий високий рівень зарплатні зумовлений дефіцитом кадрів, враховуючи, що найчастіше зварювальниками є саме чоловіки, які не мають змоги виїхати за кордон. Адже, до повномасштабного російського вторгнення, українські зварювальники мали великий попит серед закордонних роботодавців.

Разом з попитом змінився і рівень зарплат серед пропозицій роботи за кордоном. Станом на 2021 рік медіанна зарплатня становила 36 500 гривень, у 2022 році вона зросла трохи більше, ніж на 2 тисячі гривень. Вже у 2023 році медіанна зарплата значно зросла, у порівнянні з двома попередніми роками та становить 48 500 гривень. Одним із найбільших чинників стала суттєва зміна курсу гривні зі співвідношенням до курсу іноземної валюти.

Як людині, яка знаходиться за кордоном, відмовитись від виплат ВПО 

Люди, які виїхали за кордон і не мають змоги особисто прийти в органи соціального захисту, можуть дистанційно відмовитися від виплат ВПО й інших видів державної допомоги. Для цього необхідно надіслати заяву щодо відмови від грошової допомоги електронною поштою або засобами поштового зв’язку на адресу органу соціального захисту населення в Україні, в якому ви перебуваєте на обліку. У заяві довільної форми мають бути зазначені такі обов’язкові реквізити:

  • назва органу соцзахисту населення, в якому громадянин перебуває на обліку;
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) отримувача допомоги;
  • адреса зареєстрованого/задекларованого місця проживання/перебування;
  • контактний номер мобільного телефону;
  • адреса електронної пошти (за наявності);
  • вид отримуваної допомоги (допомога на проживання ВПО).

Вказаний порядок діє для тих, хто повернувся до покинутого місця проживання, виїхав на тимчасове чи постійне місце проживання за кордон або перебуває за кордоном понад 30 календарних днів підряд чи більш ніж 60 календарних днів сукупно протягом шестимісячного періоду отримання допомоги. За наявності технічних можливостей та реєстраційного номера облікової картки платника податків можна подати повідомлення про відмову від допомоги через портал Дія.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як переселенцям підготуватися до пошуку роботи на новому місці – 5 дієвих порад
  • Зарплати в ЄС: де платять найбільше та найменше і скільки можуть заробляти українці
  • Заради працевлаштування: уряд Латвії виділяє мільйони євро на навчання біженців з України латиській мові

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *