Українців чекає рост цін на харчі та пальне. Як це вплине на курс гривні? Прогноз Михайла Крапивка

На думку аудитора Михайла Крапивка, найближчим часом українцям варто очікувати плавного подорожчання як палива, так і продуктів харчування при стабільному курсі гривні. У середньостроковій перспективі на Україну чекає подорожчання товарів першої необхідності, скорочення робочих місць, початок бізнес-еміграції, що спричинить зниження курсу гривні у співвідношенні з іноземними валютами. 

Подорожчання харчів та палива Михайло Крапивко пов’язує з посиленням податкового тиску. Але курс долара та євро до гривні у найближчий тиждень ще буде стабільним, вважає експерт.

“Це пов’язане з тим, що в економіці є значна маса валюти, яку українці обмінюють на гривну. Коштів, яке населення могло б вкладати в долар, у нього немає. Тому попит на валюту залишається стабільним. Курс долара може похитнутися тоді, коли почнеться бізнес-еміграція. Поки що цей процес не почався”, – сказав Михайло Крапивко.

На думку аудитора, у середньостроковій перспективі на Україну чекає подорожчання товарів першої необхідності, скорочення робочих місць, початок бізнес-еміграції, що спричинить зниження курсу гривні у співвідношенні з іноземними валютами. 

“Робити довгострокові прогнози зараз неможливо, тому що дуже багато буде залежати від того, як проходитиме військово-визвольна кампанія в Україні”, – сказав Михайло Крапивко.

Повернення податків мирного часу

30 червня 2023 року попри різку критику Верховна Рада прийняла податковий законопроєкт № 8401, поданий кабінетом Міністрів 31 січня 2023 року. Він передбачає скасування 2% єдиного податку та частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. 26 липня Володимир Зеленський підписав цей закон. 

З 1 липня податки на пальне в Україні повернулись на довоєнний рівень. Верховна Рада прийняла відповідний закон ще у вересні 2022 року. Акциз на бензин зріс більш ніж удвічі, до 213 грн за 1000 л; акциз на дизпальне – на 40%, до 139,5 грн. Акциз на автогаз залишився на рівні 52 грн. ПДВ на паливо зросло з 7% до 20%.

Як раніше повідомляв Інформатор, на думку Михайла Крапивка, вступ в дію цього закону крім негативних наслідків для економіки призведе до зневірення бізнесу в обіцянках з боку держави. “Всі пільги, які відміняє цей закон, були надані у березні 2022 року з обіцянкою зберегти їх на весь період дії воєнного стану та 90 днів після його скасування. Якщо держава ставиться до своїх обіцянок як до цяцянок, тобто моє слово: хочу дав, хочу забрав, то і бізнес буде так само відноситься до держави”, зазнавив Михайло Крапивко.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *