Україні доведеться підвищувати податки, якщо вона не отримає допомогу від США – Bloomberg

Україна може бути вимушена піти на підвищення податків для населення та бізнесу. Це може статися, якщо Київ не отримає фінансову допомогу від США. Наразі уряд розробляє план, який допоможе отримати необхідні кошти та покрити бюджетний дефіцит у разі відсутності підтримки партнерів.

Про це пише видання Bloomberg. Цей план чиновники України мають продемонструвати представникам МВФ. 

Україна не має стовідсоткової впевненості в тому, що допомога й надалі буде регулярною. Через це формуються альтернативні плани.

Зокрема, такий план включає три ключові елементи: розширення продажу внутрішніх облігацій, підвищення податків та скорочення витрат. За даними Bloomberg, українські чиновники мають запропонувати цей план МВФ під час триденного візиту його співробітників до Києва наступного тижня.

“Хоча Україна виконує свої зобов’язання, Міністерство фінансів та Національний банк вважають, що існує ризик того, що рада директорів МВФ не схвалить наступну виплату кредиту без фіскального плану, якщо кошти США все ще будуть заблоковані. За програмою МВФ Київ цього року має отримати 5,3 мільярда доларів”, – пише видання.

Агентство нагадує, що основним джерелом коштів для заміщення американської допомоги є розширення внутрішніх державних запозичень. Українські банки мають високий рівень ліквідності, і уряд очікує, що вони продовжать інвестувати кошти у високодохідні державні облігації.

Це може принести щонайменше 5 мільярдів доларів доходів цього року, вважають в Києві. Уряд також може підвищити податки або скоротити соціальні витрати, якщо це буде потрібно. 

“Україна запропонувала обговорити з МВФ “план дій” на випадок, якщо іноземна допомога буде перервана… Нацбанк, як і раніше, очікує, що допомога відновиться “в найближчі місяці”, і МВФ поділяє цю думку… Заходи, передбачені Планом Б, наразі обговорюються і потенційно включатимуть активізацію внутрішнього ринку запозичень, фіскальну оптимізацію та консолідацію”, – заявили в НБУ, додавши, що очікують на успіх майбутнього перегляду програми МВФ. 

Допомога Україні від США

Наразі Київ відчуває серйозні проблеми в контексті допомоги від США. Вашингтон весь цей час був головним донором України, однак через важку внутрішньополітичну ситуацію, обумовлену виборчим циклом, наразі це фінансування фактично припинене. 

Голосування за об’єднаний законопроєкт про допомогу союзникам США та міграційну угоду так і не пройшло Сенат 7 лютого. Причиною стала позиція Дональда Трампа, а точніше, того крила республіканців, які на нього орієнтується. Президент Джо Байден навіть заявляв, що Трамп погрожує конгресменам, аби ті не підтримували допомогу Україні.

Лідер більшості у Сенаті Чак Шумер запропонував розділити питання військової підтримки від заполітизованих поправок до законопроєкту про кордон. У той же день за нього проголосувало 58 сенаторів, чого було достатньо для продовження розгляду. Видання New Yourk Times вважає, що без американської допомоги Україна приречена на повільну поразку.

Головний театр бойових дій 2024 року перенесеться на Чорне море: чи вдасться Україні відстояти здатність експортувати сільгосппродукцію без “зернової угоди”, з якої рф вийшла ще у липні 2023-го – розмірковує головний редактор “Інформатора” Андрій Хрустальов.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *