Українська влада отримає доступ до 50 мільярдів євро зі спеціального фонду: деталі

Міністри фінансів країн Європейського союзу висловили рішучу підтримку в пропозиції Єврокомісії створити фонд допомоги Україні на 50 мільярдів євро. Фонд надаватиме гранти та кредити на підтримку країни в її економічному та соціальному відновленні після російського вторгнення.

Про це пише німецьке інформаційне агенство Deutsche Welle. 

“Цей резерв насамперед забезпечить впевненість та передбачуваність для наших партнерів в Україні. Він також має стимулювати до активності інших донорів”, – повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Фонд складатиметься з 17 мільярдів євро грантів та 33 мільярдів євро кредитів. Більшу частину грошей – 39 мільярдів євро – планується виділити на підтримку держбюджету України. Вісім мільярдів євро призначено для забезпечення гарантій та створення передумов для інвестицій в Україну. А ще три мільярди у вигляді грантів передбачено для надання країні технічної допомоги.

Фонд має бути узгоджений з урядом України та буде піддаватися суворому контролю з боку Єврокомісії. Україна повинна модернізувати свою систему аудиту та контролю для підвищення ефективності допомоги. Єврокомісія матиме право проводити перевірки у будь-який момент реалізації плану. Також буде створена незалежна рада аудиторів для запобігання можливим порушенням, шахрайству та корупції.

Це є частиною більшого пакету допомоги ЄС Україні, який також включає макрофінансову допомогу у розмірі 18 мільярдів євро та військову допомогу у розмірі 2 мільярдів євро. ЄС також надав Україні безпрецедентний доступ до свого ринку, знизивши тарифи на український експорт та скасувавши квоти на низку українських товарів.

Гроші Європейського інвестенційного банку

Також стало відомо, що Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) оголосив про створення фонду в обсязі 400 мільйонів євро для підтримки України. Фонд буде фінансуватися 16 з 27 країн-членів ЄС. Франція та Італія зробили найбільші внески до фонду у розмірі 100 мільйонів євро кожна. Німеччина відмовилася брати участь у фінансуванні фонду, але заявила, що готова надавати Україні допомогу через бюджет ЄС.

“Ми фінансуємо стійкість України. Ми надаємо фінансування для підвищення стійкості суспільства та економіки”, – зазначила віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська.

Фонд буде використаний для фінансування ремонту великої інфраструктури, фінансування малих та середніх підприємств, а також надання державних послуг. Він також буде використовуватися для підвищення стійкості української економіки та суспільства.

Цей фонд є ще одним прикладом солідарності ЄС з Україною. Європейський Союз надав Україні значну фінансову допомогу з початку російського вторгнення. Об’єднана Європа продовжуватиме надавати Україні допомогу, необхідну їй для відновлення після війни.

Раніше Інформатор повідомляв деталі схваленого Європарламентом збільшення та спрощення постачання боєприпасів Україні. У пріоритеті залишаються постачання зі старих запасів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *