Протекціонізм: Польща хоче заборонити ввезення малини та полуниці з України

Польща планує заборонити імпорт заморожених ягід з України. Адже це призвело до серйозних труднощів для польських виробників ягід, оскільки вони не можуть конкурувати з дешевою українською малиною та полуницею.

Про це пише видання Gazeta Polska.

“Польща вирішила звернутися до єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса з проханням включити заморожену малину та полуницю до так званих превентивних заходів, тобто заборони на імпорт з України”, – пояснив міністр міністерства агро-промислового комплексу Роберт Телус.

Імпорт української полуниці та замороженої малини до Польщі суттєво зріс у 2022 році та в перших місяцях 2023 року. Для цього польський посадовець ініціює зустріч міністрів сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини.

“Ми повинні виступати одним голосом на захист інтересів наших аграріїв і демонструвати цю єдність. Це дає нам силу, тоді наш голос чують”, — наголосив він.

Польський уряд звернувся до Єврокомісії з проханням включити заморожену малину та полуницю до так званих превентивних заходів, тобто заборони на імпорт з України. Лист такого змісту найближчим часом передадуть до Єврокомісії.

Польща також планує розпочати спеціальні перевірки суб’єктів, які закуповують та імпортують малину (в тому числі заморожену) з-за кордону. Ці перевірки мають на меті переконатися, що імпортовані ягоди відповідають польським стандартам якості.

Скільки вирощує малини Польща?

У Польщі щорічно виробляють 100 тисяч тонн малини, з яких 80% — у Люблінському воєводстві. Заборона імпорту заморожених ягід з України може мати значний негативний вплив на польський ринок ягід. Вона може призвести до зростання цін на ягоди. Українські аграрії можуть втратити робочі місця.

Інформатор раніше повідомляв, що ціни на малину дешевше нікуди. Більшість фермерів вже відмовляються від збирання малини. Адже закупівельні ціни на ягоду впали до 35 грн/кг на свіжому ринку, а на заморожування ягоду купують в діапазоні 17 грн / кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *