Укрпошту звинуватили в бажанні вбити газети і журнали: що каже Смілянський

У середу, 27 вересня відбулася нарада 150 редакторів друкованих медіа всієї України з керівництвом Укрпошти, яку організувала Національна спілка журналістів України (НСЖУ). Обговорювали тарифи. За словами видавців, рішення Укрпошти про підняття цін на послуги доставки може призвести до подорожчання газет вчетверо. Що фактично означає їх закриття. В конфлікті розбирався Інформатор. 

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський під час наради з видавцями

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський під час наради з видавцями

“Вчора взяв участь у нараді з більш, ніж 150 редакторами друкованих медіа всієї України. Дякую Сергію Томиленко та НСЖУ за організацію зустрічі. Вона була жорсткою, навіть із закликами, куди мені піти, але, в цілому, конструктивною”, – написав 28 вересня у своєму ТГ-каналі генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Зустріч тривала більше двох годин і була дійсно гарячою. Адже йшлося про гроші. Видавці побоюються, що підвищення тарифів Укрпошти уб’є друковану пресу в Україні. Справа в тому, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з АТ «Укрпошта» планує зняти чинне державне регулювання тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою.  

Газети подорожчають учетверо

НСЖУ заявила, що редакції українських газет отримують повідомлення від «Укрпошти» про ймовірне суттєве зростання поштових тарифів на передплату 2024 року. 

«Отримали нові тарифи від Укрпошти: доставка 17,33 грн (з 8,50 грн), оформлення передплати на один місяць – 5 грн, 3 -10 грн, 6 -14 грн, 12 -22грн. Це знищення газет», – розповів головний редактор газети «Рідний край» з Павлограда Володимир Сторчаков.

Редактори підрахували, що з урахуванням того, що в місяць чотири (а в окремі місяці — п’ять) виходів, вартість поштових послуг на місяць становитиме понад 17 гривень, на рік — більш як 200 грн. Відтепер газета коштуватиме для передплатника понад 400 гривень на рік.

«Тариф за доставку в деяких виданнях перевищить видавничу ціну. Видавці не можуть підвищити останню, працюють собі в збиток, бо люди не в змозі будуть передплачувати газету за 500—600 гривень на рік. Місцеві газети не доставляються своєчасно, або ж взагалі листоноші кажуть передплатникам, щоб вони йшли на пошту забирати свою пресу, бо через скорочення немає кому працювати. Але ж люди вже заплатили за доставку», – підкреслює редактор газети «Придніпров’я» Руслана Сорока.

В НСЖУ впевнені, що проєкт Наказу лобіює винятково інтереси «Укрпошти» і, в умовах її фактично монопольного становища, може спричинити зловживання з боку цього акціонерного товариства.

«Збільшення вартості поштової доставки вітчизняних медіа спричинить збіднення і так не багатих людей. Воно також призведе до подальшого зниження тиражів друкованих медіа. Особливо критичною ситуація з недоступом до української преси є на прифронтових територіях, де газети часто є єдиним джерелом масової інформації», – зазначають в НСЖУ.

У спілці акцентують, що надання «Укрпошті» можливості самостійно встановлювати тарифи поставить друковані видання, які й так на сьогодні є заручниками проблем із поштовою доставкою, спричинених, зокрема, масовим звільненням листонош, на грань повного знищення. Запропонований проєкт скасування тарифів на поштову доставку періодичної преси наразі проходить громадське обговорення.

Під час наради редакторів з керівництвом «Укрпошти» перші виявили обурення тим, що подорожчання планується на фоні постійного падіння якості послуг доставки видань. При цьому договірні зобов’язання відшкодовувати за несвоєчасність доставки пошта не завжди виконує.

Гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський заявив, що готовий підписати меморандум з НСЖУ про те, що тарифи залишаться в дії на весь 2024 рік попри зміни в мінімальній зарплаті та інфляцію. А також про те, що будуть вирішувати питання знижок та роботи пересувних відділень. Крем цього керівники пошти пообіцяли персональні призначення в кожній області відповідальних осіб за комунікацію з видавцями і відповідно опрацювання нарікань на неякісну поштову доставку. І персоналізація на рівні центрального апарату «Укрпошти».

«Будемо робити все, щоб якісно доставляти пресу в усі куточки України, де навіть немає зв’язку, бо важливо протидіяти російській пропаганді», – додав він.

Про що мовчать в Кабміні

В розмові з журналістом Інформатору голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко розповів, що якість доставки преси для передплатників є ключовим фактором, який взагалі впливає на стан друкованих медіа. Тому проведення всеукраїнської наради редакторі друкованих ЗМІ з гендиректором «Укрпошти» є дуже важливим.

голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко

голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко

«Як спілка, ми вважаємо, що держава, уряд та чиновники, як відповідають за інформполітику, мали б захищати українські газети. Насправді це означає захищати право мільйонів людей на доступ до інформації. Особливо це важливо на фронтових та деокупованих територіях. Але, наскільки ми бачимо, якихось дієвих кроків на захист реальних українських медіа або локальних газет з боку уряду немає. Тому галузь є заручником винятково управлінських рішень «Укрпошти»», – сказав Томіленко.

На його думку, позитивом є мораторій на поштові тарифи, який буде діяти протягом наступного року. Зняття державного регулювання тарифів на доставку та прийом передплати на пресу дозволило б «Укрпошті» хоч кожного місяця переглядати тарифи. Але була досягнута домовленість, що протягом 2024 року ці тарифи переглядатися не будуть. А на наступні періоди галузь буде заздалегідь проінформована про певні підходи тарифної політики.

«Буде переглянуте питання державного регулювання, яке в Україні було понад 20 років. Зараз воно знімається. Ми протестуємо проти цього. Але політичної урядової волі на захист преси немає», – зазначив голова НСЖУ.

Томіленко додав, що ситуація із якістю доставки видань є критичною. В серпні НСЖУ відкрило гарячу лінію і за цей період отримали понад тисячу дзвінків – звернень на погану доставку. Це шалені показники – люди нарікають, що нема якості, газети кидаються пачками біля сільради чи магазину. І це відбиває бажання передплачувати.

«По суті «Укрпошта» є монополістом з надання цих послуг. Ставлять всю галузь (видавнича – Ред.) перед фактом своїх рішень. Галузь є заручником людини, яка одноосібно визначає всі стратегії. А ми б хотіли, щоб була активна роль уряду, який захищав би питання інформаційної безпеки. І як складову – доступ українців до інформації», – сказав Сергій Томіленко.

Видавці незадоволені Укрпоштою

Відповідаючи на питання Інформатору, медіа-аналітик, експерт Сергій Чернявський зазначив, все, що говорив на нараді Смілянський, лишилося на рівні дискусії, яка біла ще п’ять років тому. І минулі аргументи доповнилися новими гранями. Як і раніше, «Укрпошта» не несе відповідальності, але хоче отримувати більше грошей.

«Пан Смілянський взагалі не розуміється у видавничій справі. І коли підрахували, наскільки зросла видавнича вартість, він навіть не вказав основну причину – подорожчання паперу більш як на сто відсотків. Це показує, що голова «Укрпошти» – суцільний профан у видавничій справі. Ти ведеш переговори з партнером, знаходишся сім років на посаді і не знаєш, чим торгуєш, як формується вартість того продукту, який реалізуєш», – підкреслив експерт.

На його думку, редактори вкотре побачили суміш пафосу та непрофесіоналізму. Почули якісь дивні слова керівника про мотивацію листоношів, яким нібито по десять гривень доплачують пенсіонери. При цьому жодних фактів продемонстровано не була. Та й дивно було чути, як керівник, який отримує зарплату із п’ятьма нулями, розповідає, що людині, яка отримує 0,25 або 0,4 ставки, хтось доплачує 10 гривен за те, що приносить пенсію. 

Чернявський підкреслює, що гендиректор не зміг назвати жодного випадку, коли за минулий рік виплатили гроші за несвоєчасну доставку. Хоча це передбачено договором з видавцями. Також «Укрпошта» не виплатила два мільйона гривень тим виданням, які зачинилися – ці гроші є на рахунку. 

“Смілянський називає, скільки газет повинен доставити листоноша та скільки пройти кілометрів, щоб заробити собі на ставку. Але ж листоноша не тільки газети носить – його послуги комплексні. Тому розбивати їх по окремим видам якось некоректно”, – каже Сергій Чернявський.

Зараз замість стаціонарних відділень з’явилися пересувні. При цьому люди в селах не знають, коли приїде передвижка. А коли та з’являється – люди сплачують комуналку, отримують пенсії та уходять. А газети просто скидають. Поштовикам давно пропонували надати графіки їх роботи – щоб через газети можна було б проінформувати про це передплатників. Смілянський під час розмови з редакторами пообіцяв вирішити цю проблему. А два року тому його відповідь була: графіки не дамо, бо це наша безпека.

«За сім років керівництва Смілянський не зумів відбудувати ефективну цифрову структуру. Не змінюється нічого крім скорочення листоношів, поштових відділень та погіршення якості доставки. «Укрпошта» буде продовжувати падати та скорочувати кількість відділень», – резюмує Сергій Чернявський.

Ігор Смілянський описав результати зустрічі так: “Укрпошта перший раз за 2 роки змінює тарифи, при чому,з 128 тарифів – 21 підвищується, а 108 знижується. Такий перегляд, разом з цифровізацією, даватиме можливість більш жорстко контролювати якість та своєчасність доставки. Також Укрпошта підтверджує, і готова це зробити у вигляді меморандуму з НСЖУ, що тарифи залишаться в дії на весь 2024 рік. Попри зміни в мінімальній зарплаті та інфляцію. Це наш крок на зустріч медіа. Зі свого боку, також взяли в роботу питання знижок та роботу пересувних відділень. Ми не живемо у світі рожевих поні. Є жорстка реальність сьогодення – економічні розрахунки. Нас, і мене особисто, можна і треба критикувати та вказувати на недоліки. Навіть під час війни. Але, якщо чесно, ми, зі свого боку, будемо робити все, щоб якісно доставляти пресу в усі куточки України, де навіть немає звʼязку, бо важливо протидіяти російській пропаганді”. 

Ігор ТЕМИН

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Українці повинні не відставати від хасидів! Олег Скрипка знайшов спосіб подолати фемінізм – відео
  • Київстар зняв гроші з рахунку клієнта, але той все одно не міг користуватися інтернетом на своєму телефоні: яким було рішення суду
  • Guardian написала, як західні технології для дронів-камікадзе потрапляють до рф: Єрмак закликає до нових санкцій
  • До підриву "Північних потоків" можуть бути причетні пʼятеро українців: німецькі ЗМІ описали, як саме

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *